Gå til sidens hovedinnhold

Pensjonistjubel: G-en øker kraftig

En gjennomsnittlig pensjonist får kraftig "lønnsøkning". Se hva landets viktigste G øker med:

Samtlige av landets pensjonister får en økning i pensjonen på 6,23 prosent. Dette er et tillegg høyere enn det de fleste lønnstagere får i år.

- Vi er veldig fornøyd med dette trygdeoppgjøret, sier sjeføkonom Erik Orskaug i Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede (UNIO) til Nettavisen. UNIO har forhandlet sammen de andre hovedorganisasjonenen samt Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Norsk Pensjonistforbund og Samarbeidsforum for funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO).

Etter at grunnebløpet i folketrygden i flere år har hatt ett etterslep i forhold til landets generelle lønnsutvikling, blir dette nå tatt igjen. Grunnbeløpet øker med 3.920 kroner fra og med 1. mai 2007. Nytt grunnbeløp blir dermed 66.812 kroner.

Kartlegge levekår
Oppgjøret kompenserer for et etterslep på 0,6 % i 2006 og gir en vekst for inneværende år på 4,75 %, som tilsvarer regjeringens anslag for lønnsveksten i år.

Det ble videre enighet i forhandlingene om å ha nært samarbeid mellom organisasjonen og regjeringen for å kartlegge levekår og inntekt for minstepensjonister og unge uføre. Dette med tanke på mulige tiltak for disse gruppene.

- Dette arbeidet vil starte snart, sier Orskaug.

Minstepensjonen opp 7.032 kroner
Etter forslaget til ny regulering vil minstepensjonene i folketrygden bli 119.820 kroner for enslige, og 219 600 kroner for ektepar og samboende. Dette innebærer en årlig økning i pensjonene på henholdsvis 7 032 kroner for enslige, og 12 888 kroner for ektepar og samboende.

Resultatet innebærer at en pensjonist som i dag har en pensjon på 150 000 kroner, får økt sin årlige pensjon til 159 350 kroner. For en pensjonist som tjener 170 000 kroner øker den årlige pensjonen til 180 600 kroner. Dette ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken