Per Olderdal (64) fra Forsøl fikk sin første utbetaling etter nyttår 20. januar, skriver Finnmark Dagblad.

De nye skattereglene fra regjeringen medfører at han får 1200 kroner mindre å rutte med - hver måned. I året utgjør regjeringens kutt cirka 14.400 kroner.

LES OGSÅ: - Noen får mindre penger, men de fleste kommer bedre ut

– Det er ikke enkelt for en som fra før lever fra hånd til munn å skulle miste en slik sum, sier han.

Nye regler

De nye reglene som ble innført fra nyttår av den blåblå regjeringen, går på at uføretrygd skattlegges som vanlig inntekt. Per, som har en kollektiv forsikring fra sin forrige arbeidsplass, som ble utløst til en månedlig utbetaling på 3300 kroner, blir ekstra hardt rammet ettersom han skattlegges for dette. Han får også 350 kroner mindre i måneden fra NAV i uføretrygd.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet for lommeboken din

– Det heter i brevet jeg har fått fra NAV at av all annen inntekt enn trygd skal det betales 32 prosent skatt. Dermed ble det slik at min livsforsikring ble redusert til cirka 2.200 kroner per måned. To tredjedeler av min livsforsikring går til meg, resten til Erna, sier en oppbrakt Olderdal til Finnmark Dagblad.

Føler seg verdiløs

Han er klar på at han føler at de nye reglene viser en «bruk og kast»-mentalitet fra regjeringen.

– Kan du ikke lenger jobbe på grunn av din utslitte kropp, er du verdiløs og kan seile din egen sjø, sier han.

LES OGSÅ: - Kjære Erna. Mener du at jeg skal flytte i telt med min sønn på to år?

Per forklarer at han har brutt jord fra han var guttunge og jobbet på båt fra han var 14 år.

– Jeg har ikke lenger helse til å stå i fysisk krevende arbeid, og er uføretrygdet. Erna Solberg er øverste ansvarlige for elendigheten, derfor holder jeg henne ansvarlig, sier Olderdal.

Oppfordrer til boikott

Han oppfordrer alle Norges uføretrygdede til å ikke stemme på Høyre som følge av de nye reglene.

– Vi er 300.000 uføretrygdede i Norge, dette bør høyresiden huske ved neste korsvei. Sammen er vi en maktfaktor, og vi bør sørge for at Høyre aldri mer kommer i maktposisjon, sier en opprørt 64-åring, som ikke legger skjul på at han sympatiserer med Arbeiderpartiet.

– For høyresiden er det helt andre verdier som er rådende, der et lite fåtall skal begunstiges gjennom skattelettelser, mens de fleste andre skal få det verre. En brasiliansk utenriksminister sa i sin tid «jeg tar meg av 20 prosent av folket, resten kan henvende seg til Gud». Min undring er heller ikke liten, hvordan kan en så stor andel av velgerne være så blåøyd, sier Olderdal.

– Går til de rike

Den uføretrygdede mannen beskylder sågar Erna Solberg for å berike seg på vegne av ham.

– Det er fryktelig irriterende å vite at Erna med sin millioninntekt får skattelettelser, mens jeg med mine nedslitte ledd og verkende kropp atter en gang skal måtte legge ny kabal for å få endene til å møtes.

– Umulig å reversere

Han frykter nå at situasjonen for ham og andre uføretrygdede ikke får noen bedring.

– Det er skremmende å tenke på at mye av dette blir vanskelig, for ikke å si umulig, å gjøre om på etter at vi har sendt Erna og hennes kompanjonger ut over sidelinja for godt, fastholder 64-åringen.

Han nevner også salg av statlige institusjoner som en sak som irriterer han.

– Vi ser hvordan private skal ta over mer og mer av det som før var fellesgoder. Vi ser hvordan flere og flere statlige institusjoner og bedrifter skal kommersialiseres, herunder at man selger statlige bedrifter til de mest kapitalsterke. Ikke minst at det blir fritt frem for utenlandske kapitalkrefter å kjøpe opp Norge, bit for bit, sier Olderdal.

Kommunikasjonssjef Tor Aagaard Borgersen ved statsministerens kontor sier man ikke har noen kommentar til Pers utspill.

Han henviser til departementet som er ansvarlig, arbeids- og sosialdepartementet.

Finnmark Dagblad har også vært i kontakt med Høyres stortingsrepresentant i Finnmark, Frank Bakke-Jensen.

– Den nye uføretrygden er en forenkling for mottakerne og bidrar til å sikre en mer bærekraftig ordning, sier Bakke Jensen.

Han sier at det ikke vil hjelpe for Per å jage Erna ut av regjeringskontorene.

– Det er et enstemmig storting som har vedtatt dette gjennom uførereformen i 2011. Uførereformen ble fremmet av regjeringen Stoltenberg 2. Dette er med andre ord et politisk felleseie, fastholder han.

Bakke-Jensen sier grunnprinsippet med reformen er at det skal lønne seg å jobbe.

– Dessverre vil noen komme bedre ut, mens andre som Per, kommer dårligere ut. Dette har med den private avtalen hans å gjøre, sier Bakke Jensen.

Les flere saker i Finnmark Dagblad

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED