Gå til sidens hovedinnhold

Ingen selvkritikk etter Frp-refs

Frp-topp mener Tønsbergs Blad burde innkalt til krisemøte.

Fredag ble det klart at politiet legger etterforskningen av Frps andre nestleder og tidligere Tønsberg-ordfører Per Arne Olsen og partifelle Bent Moldvær, som er varaordfører i Tønsberg, død. Årsaken er at politiet mener at det ikke er påvist noen straffbare forhold rundt de to.

- «Håper Tønsbergs Blad innkaller til krisemøte i etikkommisjonen sin - for å drive litt selvgranskning. Men det er vel å håpe på for mye», skriver Geir Mo på sin Facebook-side, og henviser til avisen som brakte denne saken fram i lyset.

Ikke noe krisemøte her
Men noe krisemøte blir det ikke hos Tønsbergs Blad. Avisen hadde sommeren 2010 en rekke artikler som involverte de to og deres leilighetskjøp på Jarlsø. I forbindelse med leilighetene på Jarlsø ga flertallet i bystyret klarsignal til at kommuneplanen kunne fravikes slik at det ble bygget 130 ekstra leiligheter. Utbyggeren, Jarlsø Eiendom AS, reserverte åtte av i alt 116 leiligheter i første byggetrinn. De to politikerne bor i dag i to av de reserverte leilighetene, etter å ha kjøpt disse direkte av utbygger lenge etter at leilighetene i første byggetrinn ble lagt ut for salg i det åpne marked.

Avisartiklene antydet mulig korrupsjon begått av de to politikerne, noe som gjorde at politiet i august fant det nødvendig å iverksette etterforskning for å avdekke eventuelle lovbrudd.

- Geir Mo i Frp mener det burde bli innkalt til krisemøte i TBs redaksjon i dag. Kommer dere til å ha et slikt møte?

- Nei, det ser jeg ingen grunn til. Vi har levert grundig, bunnsolid kritisk journalistikk. Jeg registrerer at politiet selv gjør et poeng av at de ikke har vurdert etikken i denne saken. I pressemeldingen skriver politiet: Politiets roller er å vurdere om et forhold kan rammes av straffebestemmelser. Hvorvidt de siktede har vært aktsomme eller skjønnsomme i sine handlinger, ligger ikke innenfor det politiet skal vurdere i denne saken. Men det ligger innenfor det mediene skal vurdere. Vårt samfunnsoppdrag begynner i dette tilfellet der jusen slutter. Olsen har i sine omstridte boligkjøp fått etikkritikk av etikkutvalget i KS, ledet av jusprofessor Lucy Smith, kontrollutvalget i Tønsberg – inkludert Frps representant, et samlet bystyre (unntatt Frps gruppe). Jeg registrer at nestlederen i Frp ikke er opptatt av etikken i denne saken, mens vi mener at alt som er lov ikke nødvendigvis er etisk, skriver ansvarlig redaktør Håkon Borud, som for øvrig er fast representant i pressens eget politi, Pressens Faglige Utvalg.

Burud mener at avisens eneste selvkritikk er at man burde gravd mer i saken mot de to Frp-toppene.

- Alt kan alltids gjøres bedre. Kanskje skulle vi gravd enda dypere, men de ressursene hadde vi ikke, mener Tønsbergs Blad-redaktøren.

- Saken ikke ferdig
Frp-toppen Per Arne Olsen uttrykte stor lettelse med at politiet fredag henla saken imot ham. Han gjenopptar nå umiddelbart sin virksomhet som 2. nestleder i Fremskrittspartiet.

Tønsbergs Blad har imidlertid ikke tenkt til å la saken ligge.

- Nei, langt ifra. I slutten av måneden kommer det en rapport fra PriceWaterHouse Coopers, hvor eiendomskjøpet skal vurderes opp mot kommunens etiske regelverk. Denne rapporten skal behandles blant annet i kommunens kontrollutvalg. Jeg registrere at Olsen allerede sier at han ikke kommer til å forholde seg til utvalgets konklusjoner. Igjen viser han dermed at etikken i saken betyr lite, sier Borud til NA24/Propaganda.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken