Gå til sidens hovedinnhold

- Kari er farlig for folks helse

Overvektige må få være i fred, mener lege og professor Per Fugelli.

(SIDE2:) - Dette er i og for seg en gammel debatt. Men jeg mener at Kari Jaquesson og kompani er like farlige for helsen til folk som en del ekstra fettceller, fordi de herjer med stoltheten og selvbildet til folk, sier Per Fugelli til Side2. Han er lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Fugelli har tidligere uttalt seg kraftig mot dem som prøver å styre folks helse. Han er også kjent for sine samfunnsdebatter, og har markert seg spesielt som motstander av røykeloven. Han mener den siste dagenes fedmedebatt er like ille.

- Vi må sette disse som løper etter oss med pekefinger i skammekroken.

- Man er feit
For en knapp uke siden la treningsguru Kari Jaquesson ut et innlegg på bloggen sin med temaet «Fedme er ikke noe du HAR». Jaquesson mener fedme ikke er en sykdom eller lidelse.

« Man HAR ikke fedme, man ER feit - ja nå provoserer jeg kanskje, men dette og mer om fett skal jeg snakke om i mandagens God Morgen Norge. Det er ikke spesialiserte helsearbeidere som vil gjøre den store forskjellen, men store politiske avgjørelser. Som enkeltperson er det også mye man kan prøve - og det å starte med en ærlig vurdering av HELE sin livsstil er punkt nummer 1 og IKKE bli feit før man tar tak.», skriver hun blant annet.

I gårsdagens VG uttalte hun at nordmenn generelt er blitt late.

Jaquesson vekker reaksjoner, blant annet fordi flere overvektige føler seg støtt, og synes hennes uttalelser blir for enkle.

Bakgrunn: - Fedme er ingen sykdom
- Det er pølser overalt

Man må være tilfreds
Fugelli reagerer også på de siste dagers fedmedebatt. Han mener det som er viktig for helsen til et menneske er verdighet og tilfredshet med seg selv, og med sin egen kropp.

- Det helsefundamentalistene gjør provoserer, det gir mennesket mindreverd. Og følelsen av å være feil blir man ikke friskere av, sier han og fortsetter:

- Selvfølgelig skal man rope hipp hurra for alminnelig helseopplysning, om farene ved overvekt, og om farene ved røyking. Men så må disse menneskene få fred og leve med sin kropp og livsstil uten å bli forfulgt av fanatikere. Det er viktig at vi er glad i mangfold.

Fugelli mener uttalelser som Jaquesson har kommet med i løpet av denne uken tar fra mennesker noe av det viktigste av alt – det å godta seg selv.

- Folk gjør så godt de kan. Man må være forsiktig med å bli for strenge, og at alle skal ligne et idealbilde.

- Ikke sagt feite er late
Kari Jaquesson skriver på sin blogg i dag, onsdag, at hun har fått mange positive tilbakemeldinger den siste tiden. Hun står for sine uttalelser, samtidig understreker hun at hun aldri har sagt at overvektige er late.

«FØR du hiver deg inn i skrikekoret - LES ordentlig og summer for deg selv hva jeg sier. F.eks er det mange som skriver "Om du tror det er så lett, osv osv" Hallo? Det er jo nettopp det jeg skriver i bloggen - at det IKKE er lett», skriver blant annet Jaquesson i dag.

Kommentarer til denne saken