(SIDE2): Året er 1993, stedet Theatercaféen. Blant gjestene er en kunstnergruppe bestående av fotograf Per Heimly, multikunstner Jono El Grande, forfatter Bertrand Besigye, musiker Alexander Stenerud kunstner og gullsmed Owe Egon Grandics og en enda uutgitt Ari Behn.

Denne dagen proklamerer Behn høylytt fra kafébalkongen noe han lenge skal bli husket for, nemlig at denne vennegjengen er «den nye vinen».

Proklamasjonen førte til bortvisning fra det populære spisestedet, og gruppen gikk ikke stillere i dørene i årene som fulgte.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Sammen igjen - 11 år etter
Med årene har gruppemedlemmene gjort ting på hver sin kant, men lørdag var de samlet igjen - for første gang på over et tiår. Gjenforeningen foregikk på Heimlys første separatutstilling i kunstgalleriet Hole artcenter.

Engler og demoner
Utstillingen har fått navnet «Between Demons and Angels», og reflekterer rundt Heimlys eget liv. Utstillingen er sammensatt av portretter, blant annet av en rekke kjendiser, selvportretter og landskaper.

Dette er fotografens første separatutstilling med fotografier fra 1990-2010.

Kunstner og gullsmed Owe Egon Grandics, og tidligere medvirkende i «den nye vinen», var imidlertid ikke til stede.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Veldig hyggelig å samles
Heimly er likevel glad for at de fleste av de gamle vennene møttes igjen for anledningen:

- Det er første gangen det har skjedd på elleve år, sier Heimly til Side2. - Det var veldig hyggelig at vi var samlet igjen.

Misforståelse i døren
Noen som imidlertid ikke var til stede under utstillingen, var Dagbladet. I lørdagens utgave skriver avisen at Heimly bare »åpnet for Se og Hør ... og Ari Behn».

Presseansvarlig, David Mendoza, avviser imidlertid til Dagbladet at Se og Hør var det eneste velkomne mediet og påpeker at TV 2 også befant seg på utstillingen. Heimly selv beklager at Dagbladet ikke fikk adgang, og opplyser til Side2 at det hele bunner ut i en misforståelse.

- Det var selvsagt meningen at alle skulle komme inn, så jeg er lei meg for at det skjedde, sier Heimly til Side2.

Portretterer vanlige mennesker
Siden utnevnelsen av kunstnergruppen som «den nye vinen» i 1993, har vi kunnet lese om turbulente venneforhold internt i gruppen, spesielt mellom Behn og Heimly.

De to røk uklar da Heimly solgte private bilder til Se og Hør like før bryllupet til Behn og Märtha Louise.

Stridsøksen er imidlertid for lengst lagt på hyllen, og nå går de to sammen om å lage en TV-serie for NRK der de skal portrettere «vanlige mennesker».

LES OGSÅ:Får eget TV-program

- Ari Behn og Per Heimly skal lage en annerledes portrettserie, der de skal møte vanlige mennesker. Det er ennå tidlig i prosessen, konseptet er ikke helt ferdig, men serien skal vises på NRK neste år, sa prosjektleder Barbara Jahn i NRK nylig til VG.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!