KUNSTNERNES HUS (SIDE2): - Jeg er lei av kjendisvinene. Jeg er en konjakkmann! uttalte Per Heimly (41) da han fikk forespørsel fra Braastad om å være med på deres nye designprosjekt. Han hoppet på.

Englenes andel
Den mye omtalte fotografen fikk i oppdrag å designe den første konjakken i serien Contemporary. Per ville bli med på hele prosessen, og reiste ned til Braastad-familiens slott i Cognac, og fikk lære om duft, smak og blend av de edle dråpene.

- Jeg har alltid likt konjakk, men visste ikke så mye om prosessen og slikt. Det siste året har jeg lært utrolig mye, forteller han til Side2.

En flytende kvinne i en vakker rosa kjoledrøm åpenbares på de store fotografiene hengt på veggene i Kunstnernes Hus i hovedstaden. Heimly ble inspirert av modningsprosessen, og begrepet «englenes andel».

- Når konjakken ligger og modner på eikefat, fordamper noe av den. Det som forsvinner blir kalt englenes andel. Det var det jeg ønsket å formidle i bildene, en engel som svever rundt, forteller han.

Og en engel ble det. Opptakene bare måtte bli gjort i vann. Noe fotografen aldri hadde gjort før.

- Jeg måtte hoppe i havet for å få til det jeg ønsket, ler han.

- Men det var vanskelig, jeg prøvde meg med dykkemaske og det hele, men til slutt tok dykkeren som var med på å overvåke fotoshooten grep. Han hjalp meg med å sette på maske, og til slutt klarte jeg å puste rolig under vann. Jeg ble stående på bunnen og ble fylt med ro, og begynte å ta bilder. Det var en utrolig opplevelse, og noe jeg ønsker å gjøre igjen, forteller Per.

Fløyelsmyk og sexy
Resultatet pryder eskene på 10.000 nye flasker fra det norskættede konjakkhuset.

- Det må jo være noe av det mest sexy som er gjort på dette området. Det ser jo ut som en parfymeflaske, sier fotografen.

Master blender Richard Braastad står bak selve konjakken, og han innrømmer at han aldri har jobbet med en kunster slik som Per. Han ble dratt med av entusiasmen og interessen til den norske fotografen, som ble med på å kreere fram konjakken sammen med Richard i kjelleren i Cognac.

Per var helt bevisst på hva han ønsket i smaksbildet.

- Min visjon var å lage en konjakk som var myk og sensuell, som fløyel.

Og det har det blitt. Side2 fikk en lite smaksprøve, og konjakken har nesten noe dessertaktig over seg og stor rundhet. Den er elegant i smaksbildet med lang, konsentrert og fyldig ettersmak, hint i duften av nøtter og aprikos. Frisk, ikke for søt, men absolutt med den fløyelsaktige Heimly søker etter.

Per røper at han delte med seg under innspillingen av duoens nye runde med underholdningsprogrammet «Ari & Per».

- Hva synes Ari om konjakken da?

Per forteller at prinsessegemalens, som selv kom med vin i fjor, kommentar var:

- Den var jævlig god!

Årlig prosjekt
Marthe Bøhn er kategorisjef for Arcus og har jobbet tett med Braastad i flere år. Hun forteller at dette er det første i et samlerprosjekt fra konjakkhuset, inspirert av utenlandske og særlige amerikanske kunstprosjekter.

- Vi ønsker oss unge kunstnere, helst under 40, som skal sette preg på denne serien en gang i året. En kvinne hadde vært gøy å jobbe med neste gang, men vi er fremdeles i startfasen på neste prosjekt, forteller Bøhn til Side2.

Les også: