De fleste treningsappene er meningsløse dersom du ikke faktisk trener. Pavlok går på sin side langt i å tvinge deg til å trene.

I utgangspunktet ser ikke Pavlok ut til å skille seg nevneverdig fra andre treningsapper der ute, med funksjoner man kjenner igjen fra for eksempel Endomondo og Runmeter.

Men Pavlok har endel ekstra funksjoner som ikke akkurat er vanlig kost.

Straff og belønning

I en introduksjonsvideo på YouTube påpekes det blant annet at andre treningsapper gjør lite for å forandre treningsmønsteret ditt, eller eventuelt mangelen på treningsmønster. Og det hjelper jo lite å ha en app som loggfører treningsmengden, dersom man ikke får ut fingeren og faktisk begynner å trene.

Pavlok tar ting et skritt eller to videre, og benytter både straff og belønning for å få deg til å trene. Det hevdes blant annet at man kan vinne både premier og penger hvis man kommer seg til treningssenteret innenfor et gitt tidspunkt.

Nøyaktig hvor pengene kommer fra, er litt uklart. Sannsynligvis må man betale inn en sum selv. Men hvis Pavlok tar deg i å jukse, gir appen bort pengene dine.

Gapestokk

Hvis tanken på å tape penger på manglende treningsinnsats ikke gjør susen, vil kanskje offentlig uthenging være mer effektivt.

Dersom du ikke gjennomfører treningsmengden du har satt som mål, poster Pavlok dette på Facebooksiden din:

Pavlok kan atpåtil stenge deg ute fra telefonen din, noe som for mange er en verre straff enn å tape penger.

Og om du fortsatt ikke får fart på skroget, finnes det et siste, ekstremt virkemiddel: Elektriske støt.

Trening og hundedressur

Med appen følger det nemlig et armbånd som er i stand til å gi deg elektriske støt. Armbåndet minner om hundehalsbåndene som gir støt dersom hunden beveger seg utenfor et angitt område, eller oppfører seg på en uønsket måte.

Disse halsbåndene er omdiskutert her til lands, og kun tillatt for godkjente instruktører. Nå finnes det altså en treningsapp som fungerer på samme måte.

Inspirert av Pavlov

Navnet hinter tydelig om at dingsen er inspirert av arbeidet til Ivan Pavlov og hans forskning rundt såkalte betingede reflekser.

Pavlov så nok ikke for seg at hans forsøk med siklende hunder skulle føre til et treningshjelpemiddel som gir brukeren støt. Om dette er fremskritt eller ikke, lar vi andre bedømme.

Som Maneesh Sethi hos Pavlok sier i introduksjonsvideoen: "Dette høres kanskje ut som galskap. Men av og til er det galskap som fungerer."

Leveres i 2015

Dersom det å få støt, henges ut på Facebook eller tape penger høres ut som gode virkemidler for å komme i form, må du smøre deg med litt tålmodighet. Pavlok er ikke tilgjengelig før i 2015, og er nå i betatesting.

Les mer på Pavloks nettside, eller se introduksjonsvideoen nedenfor.

HTML EMBED