Det brasilianske oljeselskapet Petrobras har hentet ikke mindre enn 70 milliarder dollar, eller drøyt 400 milliarder kroner, i en emisjon.

Til sammenligning er hele Statoil verdt snaut 390 milliarder kroner.

Emisjonen er historiens største. Den forrige rekorden var på 37 milliarder dollar og har stått helt siden 1987 da japanske Nippon Telegraph & Telephone ble børsnotert.

Det enorme beløpet skal brukes til å utvinne noen av de mange forekomstene Petrobras har funnet de siste årene. Emisjonen ble gjort med en rabatt på 2 prosent i forhold til onsdagens kurs på Petrobras-aksjen.

Det ble utstedt en større mengde nye aksjer til de brasilianske myndighetene som betaling for retten til å utvinne fem milliarder fat olje, blant annet fra Tupi-feltet. Dette har vært omtalt som det største funnet på det amerikanske kontinentet på tre tiår.

De brasilianske myndighetene hadde før emisjonen 32 prosent av aksjene og 55,6 prosent av stemmene i Petrobras, og aksjeandelen vil øke etter emisjonen.

Emisjonen utgjør hele 18 prosent av det totale volumet av aksjeemisjoner på verdensbasis så langt i 2010, ifølge Bloomberg News.

Les flere saker på NA24