Gå til sidens hovedinnhold

Kan ha funnet Shakespeare-skatten

Petter Amundsen tror at det finnes en skjult Shakespeare-skatt. Nå er han nærmere målet enn noen gang.

(SIDE2): Mange nordmenn satt klistret til skjermen da «Shakespeares skjulte koder» gikk på NRK høsten 2009.

Dokumentarserien handler om organisten Petter Amundsens funn av det han mener er skjult kodesystem i mange av William Shakespeares verker.

Han har også en hypotese om at det eksisterer en skjult Shakespeare-skatt på øya Oak Island utenfor Canada. I serien gjorde Amundsen mange interessante funn på øya som støtter teoriene hans, men siste episode endte med at han ikke fikk tillatelse til å grave på stedet der han mener skatten befinner seg.

- I fyr og flamme
Tidligere i år besøkte Amundsen og teamet hans igjen skatteøya, og det er blitt gjort flere fremskritt i jakten på skatten.

Ekspedisjonsteamet fikk nemlig lov til å reise ut til sumpen hvor Amundsen mener Shakespeare-skatten ligger.

- Vi tok med oss en jernstang for å kjenne på sumpbunnen. Da vi nærmet oss punkt X (stedet hvor Amundsen har regnet seg ut til at skatten ligger red. anm.), ble havbunnen hard og lav. Marinbiologen mente det kjentes ut som betong. Han ble helt i fryd og flamme, forteller Amundsen til Side2.

- Første gang på tjue år
En av årsakene til at Amundsen ikke har fått grave på Oak Island er at de to eierne av den kanadiske øya ikke akkurat har et vennskapelig forhold, og derfor så muligheten for graving lenge ut som en fjern drøm.

Men nå har altså Amundsen og hans team opplevd et lite gjennombrudd.

Sammen med et team bestående av skuespiller Robert Crumpton, som for øvrig også har doktorgrad i litteratur, regissør Jørgen Friberg, lydmann Edvard Myre og fotograf Svend Even Hærra, dro Amundsen tidligere i juli ned til Oak Island med håp om å komme nærmere en mulig avsløring.

- Vi dro for å gjøre ferdig filmen. Vi var ikke klar over hva vi kunne gjøre der nede da vi dro nedover, sier Amundsen.

- Det første vi gjorde, var å prøve å få tak i Fred Nolan (en av Oak Islands eiere red.anm.), men det viste seg å være vanskeligere enn først antatt. Han er nemlig en sky mann, fortsetter han.

Etter å ha søkt etter Nolan i området hvor han bor samt forhørt seg med naboene, fikk de endelig tak i hans kone.

- Kona fortalte oss at hun var lei av at Nolan var ute på Oak Island. Da vi forklarte henne at det var mange nordmenn som satte pris på den jobben Nolan gjorde, tødde hun litt opp. Vi fikk mobilnummeret hans og ringte og ringte, og til slutt tok han telefonen og jeg fikk overtalt han til å møte oss, forteller Amundsen.

Ekspedisjonsteamet dro dermed sporenstreks ut til Oak Island.

- Vi klarte utrolig nok å få en avtale om å filme ut på øya. Marinbiologen vår fra Holland fortalte oss at dette var første gang på tjue år noen hadde fått en avtale med Nolan, forklarer Amundsen muntert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forsiktig optimist
Ekspedisjonsteamet fikk som tidligere nevnt også lov til å reise ut til det stedet hvor Amundsen mener Shakespeare-skatten ligger. Selv om teamet fikk avdekket at det er et hardt materie der han har regnet ut at skatten ligger, mens resten av sumpen var normal, er Amundsen forsiktig med å uttale seg om hva dette betyr for en mulig bekreftelse av hans hypotese.

- Det neste skrittet er å få de to partene til å prate. Siden de to eierne av øya ikke er venner, er dette en utfordring. Vi tror kanskje vi klarte å åpne for en mulighet for at de to skal kommunisere. Så får vi se hva som kommer ut av det, sier Amundsen.

- Vi har kommet mye nærmere, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- For tidlig å si
Amundsen håper nå at filmen om teoriene rundt Shakespeare-skatten skal skape begeistring og engasjement som fører til at de kanadiske myndighetene involverer seg i prosjektet og åpner opp for undersøking av dammen.

- Det er altfor tidlig å si noe om hva vi har fått til eller ikke. Hvis signalene om kommunikasjon bærer frukt kan vi ha bidratt til noe stort. Men det kan også være ingenting, innser Amundsen.

- Det vi kan si er at funnet ikke falsifiserer hypotesen, og vi er nærmere enn noen gang siden vi har fått eierne til og kommuniserer, avslutter han.

Omstridte teorier
På den offisielle Facebook-siden for TV-serien «Shakespeares skjulte koder» kan du følge videre med på utviklingen av gåten, samt se om Amundsens siste ekspedisjon bærer frukter inn i fremtiden.

Foruten TV-programmet omhandler også Erlend Loes roman «Organisten» Amundsens teorier. Boken har måtte tåle mye kritikk.

Verket skildrer møte mellom Loe og Amundsen, og selvfølgelig Shakespeare-gåten om hvor manuskriptet ligger begravet og det har naturlig nok vært mange skeptikere som har uttalt seg negativt til det som har blitt skrevet.

- Årsaken til at jeg etter hvert stilte meg bak det Petter sier, er at han dokumenterer alle påstandene han kommer med. Hvem som helst som setter seg ned med «Organisten» kan undersøke det vi skriver, sa Erlend Loe til Side2 i forbindelse med utgivelsen av boken i 2006.

Reklame

8 superkupp på kjøkkenutstyr

Kommentarer til denne saken