Gå til sidens hovedinnhold

Wettres svenneprøve

Saksofonisten, komponisten og bandlederen Petter Wettre har akkurat runda 40 år. Det er et passende tidspunkt å avlegge den musikalske svenneprøva si på.

Petter Wettre

Fountain of Youth

Household Records/MusikkLosen

Petter Wettre kommer opprinnelig fra Sandefjord, men etter studier blant annet hos Dave Liebman og på Berklee i Boston, har han vært bosatt i Oslo i flere år. Han har blant starta sitt eget plateselskap og på alle vis tatt kontroll over sin egen karriere.

Med «Fountain of Youth» er dusinet fullt med CD-utgivelser med Wettre som leder. Det består av en suite i fire deler: «Discovering», «Absorbing», «Experiencing» og «Understanding» der han reflekterer på de forskjellige aspektene ved å eldres. På alle slags vis er dette er «verk» som forteller oss at Petter Wettre er en musikant med mye på hjertet og som har brukt mye tid på å undres på både det å leve og på å skape musikk.

Wettre benytter her utelukkende sin tenorsaksofon og sammen med seg i denne klassiske kvartettsettinga har han sine mangeårige danske venner Anders Mogensen på trommer og Jonas Westergaard på bass og «nykommeren» Erlend Slettevoll – mest kjent fra det heftige kollektivet The Core – på piano. Wettre har ikke benytta kvartettformatet på CD siden debuten med ”Pig Virus” i 1996, men du verden som det passer han og musikken hans.

Det er en type refleksjon og ekspressivitet i uttrykket til Wettre som får tankene raskt til å gå i retning giganter som John Coltrane og Wayne Shorter – og Wettres egen læremester Dave Liebman. Hele kvartetten har noe voldsomt Coltranesk over seg og noe forteller meg at Mogensen har tilbragt en del timer med å lytte på Elvin Jones og Slettevoll på McCoy Tyner. Når det er sagt så er «Fountain of Youth» et usedvanlig personlig stykke musikk og Petter Wettre understreker tydeligere enn noen gang at han staker ut sin egen sterke kurs.

Dette er tøff, moderne, dynamisk og original jazzmusikk signert Petter Wettre og hans håndplukkede menn. De fortjener oppmerksomhet langt utenfor våre egne grenser med ”Fountain of Youth” – vi snakker musikk av meget høy internasjonal klasse. Svenneprøva er avlagt med laud!

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere