Gå til sidens hovedinnhold

Vant rettssak på 1,7 milliarder

Eksrøyker vant tidenes største søksmål mot et tobakksselskap.

En tidligere røyker vant et krav på enorme 300 millioner dollar, eller 1,7 milliarder kroner, i en rettssak i Florida. Det skriver The New York Times.

NA24 - din næringslivsavis

Natt til fredag denne uken ble det klart at kvinnen, som sier hun trenger en lungetransplantasjon, vant saken mot tobakksselskapet Phillip Morris.

Største noensinne
Om kravet overlever ankeprosessen, vil det bli det største i sitt slag som noensinne er utbetalt i en tobakksrelatert rettssak.

Saken vant frem på bakgrunn av en høyesterettsavgjørelse i Florida i 2006. Den gang sa domstolen nei til et massesøksmål på 145 milliarder dollar, og fremholdt at hver av saksøkerne måtte gå til retten på egen hånd. Imidlertid skulle de slippe å bevise noen nøkkelpunkter i fremtidige saker: At nikotin er avhengighetsskapende, at røyking forårsaker sykdom, og at sigarettselskaper prøvde å skjule disse forholdene.

Venter flere søksmål
Det er ventet at denne ukens dom vil få tusener av mennesker som var med på det opprinnelige massesøksmålet til å gå til sak.

Altira, som eier Phillip Morris USA, sier de vil anke saken. De mener reglene i Florida er «fundamentalt urettferdige og grunnlovsstridige».

Kommentarer til denne saken