Gå til sidens hovedinnhold

Kastet skjønnhetshysteriet over bord

- At jeg ikke barberte meg, ga noen interessante diskusjoner med min mann, sier Phoebe Baker Hyde,

(SIDE2): Phoebe Baker Hyde var en dame som likte å pynte seg. Hun sminket seg, brukte hårprodukter for sitt lange rødlige hår. Gikk sjelden uten smykker og likte å kjøpe nye klær.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Så fant hun ut at hun skulle teste hvordan hun ville reagere om hun kastet sitt daglige skjønnhetsritual over bord.

- En gladere person
I 2007 klippet hun av seg sitt lange hår, kastet all sminke hun hadde, kvittet seg med hårproduktene og pakket vei smykkene. Hun nektet seg å kjøpe nye klær og gikk heller ikke til frisøren eller skjønnhetssalongen. Målet var om dette ville gjøre henne til en gladere person.

- Det eneste jeg beholdt var fuktighetskrem og solkrem, sier Phoebe Baker Hyde, journalist og mor fra Brookline i Massachusetts. I boken «The Beauty Experiment» beretter hun om hvordan det hele faktisk artet seg i et samfunn som legger slik vekt på overstående.

- Det eneste som skapte diskusjon med mannen min var da jeg sluttet å barbere meg, sier Baker Hyde.

Baker Hyde innrømmer at hun var en slave av skjønnhetsidealet og har gjort en del idiotiske ting for å oppnå det. Da hun fikk sitt første barn og ikke mistet gravidekjolene fort nok etter eget ønske, gikk hun med et smertefullt korsett fem dager i uka. Da hun fikk acne på ryggen, forsøkte hun å børste den vekk med pimpstein. Hun drakk så mange sjokoladeshakes som skulle hjelpe henne til å gå ned i vekt at hun ble forstoppet, skriver Boston.com.

Hun dro til sykehuset for å føde med mascaraen i hånden. Så en dag i 2009 så hun seg selv i et butikkvindu, en sliten småbarnsmor, og tenkte, «dette er absurd». Hva om jeg sluttet å forsøke så hardt?

- En kvinnes kamp
Hydes poeng med boken er at hun følte alle kvinner ble fortalt at de ikke så bra ut om de ikke fulgte de siste skjønnhetstrendene.

- Å se pen ut er en del av kvinners daglige kamp og var en del av min daglige kamp, sier hun, og sier hun ikke engang regnet seg som den verste pyntedokka.

Hun sa at opp gjennom årene hadde hun stadig vekk blitt konfrontert med denne skjønnhetsmyten, som da hun som antropologstudent var i Kamerun og så en barfot, fattig jente stirre lykkelig på noen vestlige motemagasiner i en aviskiosk.

Hyde sier det var litt vanskelig å vite hva som skulle være lov og hva som var gråsoner. Kunne shampoo og balsam i ett være lov? Deodorant? Hva med leppepomade med litt farge?

Hun fant ut at hun kunne bruke neglesak, men ikke neglefil. Shampoo, men ikke hårskum. Tanntråd, men ikke barberhøvel og ikke børste, men kam.

- Føler meg vakker
Phoebe Baker Hyde oppdaget at hennes skjønnhetsregime slett ikke var så sterkt knyttet til å se direkte vakker ut eller hva hun hadde på seg, men mer til hvordan hun mentalt følte seg. Hadde hun gått gjennom ritualet på morgenen, følte hun seg bedre og roligere.

Da hun tvang seg til å slutte med alt, ble hun etter hvert også mindre bekymret for hvordan hun så ut. Til slutt fikk hun et avslappet forhold til seg selv og sitt eget utseende for det var ingenting hun skulle gjøre med det likevel. I dag har hun et avslappet forhold til det å pynte og sminke seg, men gjør det når hun føler for det.

- Når jeg ser meg selv i speilet i dag, ser jeg ikke angst, rynker, kviser og at jeg er sliten, selv om jeg selvfølgelig er det også. Jeg ser et ansikt, en person, en personlighet og et levd liv. Om noen spør meg om jeg føler meg vakker, må jeg ærlig talt innrømme at ja, det gjør jeg, skriver hun selv i New York Post.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken