Gå til sidens hovedinnhold

PIIGS igjen på randen

Frykten for statskonkurser blant PIIGS-landene er igjen økende.

Dalende skatteinntekter i Hellas, politisk tomgang i Portugal og bankproblemer i Irland sender frykten for statskonkurser i været i et tempo som ingen har sett siden i sommer, skriver borsen.dk.

Frykten for økonomisk kollaps er målt i såkalte Credit Default Swaps (CDS) for PIIGS-landene (Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania).

Den gjennomsnittlige ratingen for Portugal, Hellas, Italia, Irland og Spania har steget fra 363,5 basispunkter (et basispunkt er 0,01 prosent) den 22 oktober til 409,5 basispunkter idag. Det er den mest markante ukentlige stigning siden 2 juli 2010.

CDSene er et uttrykk for markedets oppfattelse av landets risiko for statskonkurs formulert som prisen på å forsikre statsobligasjoner mot mislighold. Høyere tall viser økende frykt for et slikt utfall.

Banker, politikk og skatt svikter PIIGS landene
CDSene på en gresk statsobligasjon har steget til 796,5 basispunkter. Forrige uke var ratingen 671,5 basispunkter, ifølge tall fra Comerica Incorporated (CMA). Usikkerhet rundt storbanken Anglo Irish Corp gjør at CDSene til Irland stiger til 482 punkter fra 428..

Potugal er heller ikke inne i varmen hos investorene. Landets CDS-rating stiger fra 143 til 378 etter at opposisjonen i landet har avbrutt forhandlingene om den største spareplanen i landet siden 70-tallet.

Når Portugal har det fjerde største budsjettunderskuddet i euroområdet, straffes landet hardt for slike nyheter.

Spanias og Italias CDS-ratinger stiger henholdsvis fra 175 til 216,5 og fra 171 til 204.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken