Gå til sidens hovedinnhold

Verre enn antatt

Opposisjonen i Portugal har sådd tvil om landets egentlige statsgjeld og påstår den er høyere enn det regjeringen opplyser.

NA24 skrev i går at Portugal kan bli det neste eurolandet som søker om økonomisk støtte fra EU og IMF.

Portugal har, på lik linje med Hellas og Irland, gjennom lengre tid slitt med store budsjettunderskudd og en enorm statsgjeld. I helgen gikk Portugals største opposisjonsparti, PSD, ut med at Portugals økonomiske problemer er langt mer alvorlige enn først antatt. Ifølge PSD er Portugals statsgjeld 112 prosent av BNP og ikke 82 prosent som er den offisielle meldingen fra den portugisiske regjeringen.

Hvis dette viser seg å stemme er Portugal i samme båten som Hellas som også gjorde økonomiske kromspring for å pynte på de faktiske forholdene.

Økonomisk kontroll
Men til tross for påstandene fra opposisjonen, står landets regjering hardt på at situasjonen ikke er prekær og avviser ethvert behov for økonomisk støtte.

- Portugal har ikke behov for en økonomisk badering fra EU eller IMF. Portugal trenger ikke hjelp, Portugal trenge å gjøre det som er nødvendig, og det er å vedta den nye finanslovgivningen og fortsette å gjøre budsjettunderskuddet mindre, sier Jóse Sócrates til radiokanalen TSF.

Smittet av Irland
Mens Irlands budsjettunderskudd øker på grunn av statsgarantier til en ordentlig skakk-kjørt banksektor, er Portugals gjeld begrunnet i for liten vekst og manglende konkurranseevne.

Den portugisiske statsministeren José Sócrates håper at den irske hjelpepakken skal gi mere stabilitet i de internasjonale lånemarkedene. Sócrates påpeker at den irske gjeldskrisen er uberettiget og har smittet Portugal finansielle omdømme.

- Jeg håper den irske regjeringens avgjørelse om å ta imot økonomisk støtte vil sette en stopper for usikkerheten og gjenopprette tilliten i markedene. Det er ingen grunn til å ikke ha tillit til Portugal, sier den portugisisk statsministeren Jóse Sócrates til Reuters.

Les flere saker på NA24

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken