Gå til sidens hovedinnhold

Minkende tillit til Portugal

Portugals Kredittrating er svekket som følge av landets økonomiske situasjon.

Mens veldig mange ble tildelt og delte ut hyggelige gaver på julaften, fikk den portugisiske regjeringen en ikke fullt så hyggelig gave. Kredittvurderingsbyrået Fitch Ratings nedgraderte Portugals kredittrating fra AA- til A+. Begrunnelsen for nedgraderingen er «en forverret» fremtid som følge av at regjeringen i landet sliter med å minke eurolandenes fjerde største budsjettunderskudd og at sjansene for mislighold av gjelden er mer sannsynlig enn tidligere, skriver Bloomberg.

Den nedjusterte kredittratingen bare forsterker det negative bildet som er konsensus for Portugals økonomiske fremtid.

- Nedgraderingen reflekterer en enda langsommere reduksjon av underskuddet på driftsbalansen, og et mye vanskeligere finansieringsmiljø for den portugisiske staten, meddelte Fitch Ratings i forbindelse med nedgraderingen.

Portugal må nå betale 3,64 prosent renter til investorer på 10-årige statsobligasjoner, dette er 1,19 prosent mindre enn de 4,83 prosentene landet måtte betale 11. november i år.

Flere nedgraderinger
Også Moody's har truet med å nedgradere Portugal.

- Det kan bli aktuelt å senke kredittkarakterene «A1»/«P-1» (henholdsvis lang- og kortsiktig gjeld) med ett eller to hakk, opplyste Moody's 21. desember.

Ikke bare Portugal
Den 17 desember nedgraderte Moody's Irlands kredittrating hel fem hakk.

Les også: Ingen tror på Irland

Nedgraderingen fra nivå Aa2 til Baa1 reflekterer problemene i den irske banksektoren, skrev Moody’s på det tidspunktet

Utviklingen i de mest utsatte eurolandene følges med argusøyne av markedene. Ethvert tegn til avvik fra forventningene øker frykten for en kollektiv kollaps blant de utsatte eurolandene.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken