Ser du den sprekken i isen på bildet over? Det er en 30 kilometer lang, 60 meter dyp og opp til 73 meter bred kløft i Pine Island-isbreen i Antarktis.

NASAs forskningsgruppe IceBridge oppdaget den da de fløy over breen nylig. Forskerne tror den dukket opp nå i september eller oktober, og når flaket løsner blir det til et gigantisk isfjell på nesten 780 kvadratkilometer. Det er større enn Forsand kommune i Rogaland fylke, eller kanskje mer kjent: Større enn New York, hvor det bor syv millioner mennesker.

Til sammenligning antar man at isfjellet som tok knekken på Titanic var 0,004 kvadratkilometer stort.

Ingen annen isbre i verdens slipper mer is ut i havet enn Pine Island-breen, men det er første gang på ti år at et isfjell på denne størrelsen seiler ut i vannet. NASA er bekymret for hva uttynningen av isen på Pine Island vil ha å si for vannstanden i verden. Isen her utgjør omtrent ti prosent av den totale ismengden på Sørpolen.

Sjefforsker Ted Scambos ved det Nasjonale snø- og isdatasenteret i USA sier at det gigantiske isfjellet ikke er et tegn på global oppvarming, men noe som skjer fra tid til annen, og må ses på som en naturlig del av syklusen på Antarktis.

IceBrige er nå i ferd med å installere GPS-er langs kanten av sprekken for å nærmere kunne overvåke hva som skjer på isbreen.

Nedenfor kan du se videoen fra toktet:

HTML EMBED

Kilde: NASA