Gå til sidens hovedinnhold

Denne tilfeldigheten er utrolig

Har du fått med deg «The Dark Side Of The Rainbow»?

I disse dager kommer prequelen til filmklassikeren «The Wizard of Oz» - «Trollmannen fra Oz» ut på kino i Norge.

Originalen fra 1939 er for mange et kjært barndomsminne og har ifølge Wikipedia spilt inn nesten 300 millioner dollar over tidens løp.

Men «Trollmannen fra Oz» har ikke bare gitt barn og voksne drømmer om feige løver, snakkende fugleskremsler og flygende aper.

Filmen har også vært grobunn for en rekke vidløftige teorier.

Selvmord

En av de første teoriene som dukket opp, er teorien om «munchkinen» som tar sitt eget liv på skjermen. Teori går ut på at man i en scene i filmen kan se en av disse «munchkinsene» henge seg i et tre i bakgrunnen, mens Dorothy, Blikkboksmannen og Fugleskremselet danser seg nedover veien.

Grunnlaget for teorien skal ha utløp i at skuespillerne som spilte disse karakterene i filmen ble behandlet ekstremt dårlig og at en av skuespillerne ikke taklet presset.

Teorien har i ettertid blitt avfeid som tull.

HTML EMBED

Visstnok er det en Emu lånt ut av dyrehagen i Los Angeles man ser i bakgrunnen og ikke en «munchkin».

«The Dark Side Of The Rainbow»

Men kanskje den mest utbredte konspirasjonsteorien er sammentreffet mellom «Trollmannen fra Oz» og bandet Pink Floyds legendariske skive «Dark Side of The Moon» (DSOTM).

Teorien går ut på at tekstene i låtene på DSOTM sammenfaller med handlingene i filmen, og at skiven er lagd basert på klassikeren.

Synkroniseringen mellom musikken og filmen er så tett, at første gang en heks dukker opp i filmen er samtidig som ordet «heks» blir nevnt i en av låtene.

Teorien ble først fremmet i en avisartikkel i 1995, men har i ettertid blitt så utbredt at kinoer i USA til og med har vist filmen samtidig med avspillingen av albumet.

Teorien har blitt døpt «The Dark Side Of The Rainbow» etter tittelsporet til filmen «Over the Rainbow», men har, som de fleste konspirasjonsteorier, blitt diskutert opp i mente av forskjellige hold.

At teorien kom ut i internetts unge dager gjorde at det ikke tok lang tid før diverse nettsteder og forum hadde kastet seg på bølgen, og disse lever i beste velgående i dag.

Dette til tross for at flere av Pink Floyds bandmedlemmer har offentlig gått ut og avkreftet at DSOTM har noe som helst med «Trollmannen fra Oz» å gjøre.

HTML EMBED

Basert på «Sound of Music»

Pink Floyd gitarist David Gilmour har blant annet uttalt at «personen som kom opp med denne teorien har åpenbart altfor mye fritid».

Trommeslager Nick Mason på sin side hevdet sarkastisk ovenfor MTV i 1997 at albumet heller var basert på musikalen «The Sound of Music».

– Det er bare sludder (at albumet er basert på «Trollmannen fra Oz» journ.anm.). Albumet har absolutt ingenting med «Trollmannen fra Oz». Det var kun basert på «Sound of Music», sa Mason den gangen.

Til tross for avkreftelsen fra bandmedlemmer altså, og en rekke produsenter og lydteknikkene som arbeidet med albumet, lever teorien i beste velgående.

Før noen velger å ta teorien for god fisk, burde det også nevnes at Pink Floyds album ikke er ukjent for koblinger til andre kjente filmer.

Andre teorier setter blant annet bandets låt «Echoes» sammen med Stanley Kubricks film «2001: En romodyssé», og andre har koblet sammen deres album «The Wall» med filmen «Alice In Wonderland».

Komikeren Matt Herzau har også sin egen teori om det populære bandet, og hevder blant annet at bandets plate «The Wall» kan synkroniseres perfekt med Pixar-filmen «WALL-E».

Kommentarer til denne saken