Gå til sidens hovedinnhold

Denne kjempen er sluppet fri

Pirater fikk rekordmye av grekere.

De somaliske piratene skal ha fått rekordmye for å frigi et av de største skipene som noensinne er kapret.

Skipet Maran Centaurus ble frigitt mandag morgen, etter å ha blitt kapret den 29. november.

Skipet opereres av Londonbaserte Maran Tankers Management, og eies av greske Angelicoussis Group. Selskapet er en av verdens største operatører av oljetankere.

Fikk ut rekordsum
Det verserte flere rykter om hvor mye penger som er betalt ut for frigivelsen. Mombasa-baserte East African Sailors’ Assistance Programme sier til Financial Times at summen rederiet skal ha betalt er mellom 5,5 og 7 millioner dollar.

Begge summene er altså langt høyere enn de 3 millioner dollarene som vanligvis gis i løsepenger.

Maran Centaurus har en lastekapasitet på 300.294 dødvekttonn, og fraktet 2 millioner fat olje da den ble kapret. Hele mannskapet var i god behold mandag.

Et mørkt år
Fjoråret ble det verste året for somalisk piratvirksomhet så langt. 47 skip ble kapret i løpet av året. Fortsatt er 11 skip og 266 mannskap holdt i fange av piratene, men da er det ikke justert for frigivelsen av Maran Centaurus.

Problemet hadde nok vært langt større hvis ikke internasjonale marinestyrker, inkludert den norske, hadde rykket inn i område. I fjor var det nemlig 217 angrep mot skip, mot 111 året før. Antallet kapringer er imidlertid stabilt.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken