(KOMMENTAR): Helt siden Napster dukket opp rundt årtusenskiftet har musikkindustrien jobbet iherdig for å bekjempe piratvirksomhet på internett. Dette har de primært gjort ved å saksøke fildelere – og ved å selge musikk med kopibeskyttelse, noe bransjen har trodd at skulle gjøre det vanskeligere å piratkopiere produktene deres.

Rokker ved det urokkelige
Tiltroen til kopibeskyttelser (DRM) har vært ekstremt høy. Det har blitt fremholdt nærmest som en forutsetning for å muliggjøre digital distribusjon av musikk – mens det i praksis har gjort det betydelig enklere å være pirat enn en lovlydig musikkjøper.

2008 var derimot året da bransjen begynte å mistro kopibeskyttelser, og det hele endte med at Apple rett over nyttår kunne annonsere at kopibeskyttelsen nå er historie – i alle fall på musikk som du vil kjøpe i fremtiden.

5 prosent legal nedlasting
Årsaken til det hele kommer fram i årsrapporten fra den internasjonale musikkindustriens bransjeorganisasjon IFPI. Rapporten hevder at 95 prosent av all nedlasting av musikk på nettet er illegal, noe som i praksis slår beina under hele forretningsmodellen bransjen har hatt de siste årene.

IFPIs rapport viser samtidig at potensialet på nett er ekstremt. I fjor økte omsetningen i nettmusikksalget med 25 prosent, til 3,7 milliarder dollar. Det betyr at om bransjen klarer å kutte piratandelen fra 95 til 90 prosent så vil det være nye 3,7 milliarder dollar i lomma.

Gode alternativer er her
Det er et kraftig lokkemiddel for bransjen til å legge gammel stolthet fra seg, og heller se fremover. Derfor selger nå iTunes musikk med dobbelt så høy bitrate, uten DRM-beskyttelse, til samme pris – og Spotify er trolig den mest forgudede tjenesten på nett siden Facebook.

Nå gjenstår det bare en liten ting før tilliten til bransjen kan forbedre seg: At de slutter å jobbe for at nettbrukere verden over skal miste tilgangen til internett bare basert på tre anklager om brudd på opphavsretten. Det hører ikke hjemme i et demokratisk samfunn.