Sanntidsstrategispill og håndholdte konsoller kommer sjelden særlig godt overens. Riktignok finnes det enkelte gode eksempler, men takket være små skjermer og ofte krøkkete kontroll har de fleste spillene gått rett i glemmeboka.

«Pixeljunk Monsters Deluxe», en litt utvidet håndholdtutgave av det kanonbra PS3-spillet med nesten samme navn, tilhører unntakene.

Utviklerne har spilt på det PSP kan og leverer en underholdende, utfordrende og avhengighetsdannende opplevelse.

Forsvare landet

Riktignok er ikke «Pixeljunk Monsters Deluxe» et «ekte» sanntidsstrategispill, det tilhører lillebroren Tower Defense. Kort fortalt går slike spill ut på å beskytte landet ditt fra angrep gjennom å plassere ut forsvarstårn mest mulig effektivt.

I et godt Tower Defense-spill er det mye vanskeligere enn det høres ut som. Blant annet sender maskinen flere typer fiender mot deg i utfordrende formasjoner og mønstre, forskjellige typer tårn fungerer best mot ulike fiender, og varierte omgivelser innfører begrensninger på hvor du kan plassere tårnene.

Se «Pixeljunk Monsters Deluxe» i aksjon:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Mange muligheter

I tillegg til å by på alt det, åpner «Pixeljunk Monsters Deluxe» opp for flere taktikker gjennom å la deg oppgradere tårnene dine. Du kan enten gjøre det ved hjelp av krystaller du samler eller gjennom å plassere spillets hovedperson, som du styrer direkte, ved siden av det aktuelle tårnet.

Sammen med at pengene du har plukket opp og ikke brukt opp på tårn underveis gir renter etter endt angrepsbølge (et nivå består av flere slike), gjør det spillet til en dyp og tilfredsstillende opplevelse. Du må for eksempel hele tiden prioritere hvilke tårn som skal oppdrageres, og om du skal bygge nye tårn eller spare pengene.

De mange oppdragene er for øvrig av perfekt lengde for et håndholdtspill, men så underholdende at du gjerne kjører gjennom flere i slengen. Med andre ord passer «Pixeljunk Monsters Deluxe» like godt til en kjapp runde på toget, som til en lengre økt hjemme i sofaen.

Full kontroll

Kontrollsystemet er gjennomtenkt og gjør så du hele tiden har full styring, og både grafikken og musikken er kjempebra. Likevel er ikke alt helt på topp – kameraet har en uvane for å zoome for raskt inn etter at du har flyttet det ut, noe som gjør så du av og til mister litt oversikten.

Et annet lite minus er at «Pixeljunk Monsters Deluxe» ikke byr på så mye nytt sammenlignet med PS3-utgaven. Vi får servert et nytt sett med oppdrag og det er stort sett det.

Sikkert kjøp

Hvis du er ute etter et underholdende, utfordrende og avhengighetsdannende spill til PSP trenger du ikke lete lenger. «Pixeljunk Monsters» er alt det og i tillegg stort, pent, lett å styre og egner seg like godt på bussen som hjemme. En sikker vinner, med andre ord.