Gå til sidens hovedinnhold

- Planen vår har virket

Jens og Kristin tar æren for rentesjokket.

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - Dagens rentekutt viser at vår plan har virket. Vi har gitt Norges Bank rom til å kutte renten med det største kuttet på 20 år, sier finansminister Kristin Halvorsen (Sv).

NA24 – din næringslivsavis

Opposisjonen mener på sin side at regjeringen er reddet av en handlekraftig Norges Bank, og mener regjeringen allerede i morgen bør varsle tiltak for å lette på finanskrisen.

LES OGSÅ: Rentesjokket

Finansministeren bare fnyser av kritikken fra opposisjonen.

- Jeg mener at dagens rentekutt motbeviser denne kritikken en gang for alle. I løpet av denne krisen har Høyre gitt oss bare dårlige råd hele veien, smeller Halvorsen, og fortsetter:

- Hadde vi kommet med store tiltakspakker før jul, hadde vi brukt av handlingsrommet til Norges Bank, mener Halvorsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Viker raskest og sterkest
- Renten virker også mye raskere enn noe budsjett, og treffer dem som er rammet hardest. Derfor har regjeringen i hele høst gitt Norges Bank rom for lavere rente. Dette er svært viktig, fordi rentekutt er førstelinjeforsvaret, supplerer statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som medgir at størrelsen på dagens rentekutt var noe overraskende.

Begge mener en krisepakke før jul, ikke ville truffet like godt som det den kraftige rentenedsettelsen gjør. Regjeringen går langt i å ta æren for at Norges Bank hadde muligheten til å kutte så kraftig i renten i dag, onsdag.

- Vi har hatt rett
- Vi har måttet sørge for at dette rommet som muliggjør rentekutt finnes. Så langt har vi hatt rett, og det viser at rentepolitikken virker, sier Halvorsen.

Finansministeren legger ikke skjul på at man har en svært alvorlig økonomisk situasjon i Norge, og at dette bekreftes av at Norges Bank går til så drastiske rentekutt.

20 milliarder
- Norges Bank har nå kuttet renten med 2,75 prosentpoeng på to måneder. Dette utgjør 20 milliarder kroner for låntakere og bedrifter. Man har nesten ikke noe annet grep som har så stor betydning for folks økonomi. Dette kommer i tillegg til de 14 ekstra oljemilliardene som ligger inne i statsbudsjettet, påpeker Halvorsen.

Stoltenberg understreket at regjeringen er bered til å komme med nye tiltak på kort varsel.

Tøft for bedriftene
NA24 skrev tidligere i dag at Kristins gullkort ikke fungerer for storbedriftene, fordi bankene ikke har nok egenkapital til å fortsette å låne ut store summer til norske bedrifter.

LES OGSÅ: - Kristins gullkort kommer til kort

- Vil dere gjøre noe for å bedre på den svært vanskelige situasjonen bedriftene opplever med å skaffe seg finansiering?

- Vi er klar over at dette er et problem, men vi kommer ikke til å si noe om dette nå i det som nærmest er et åpent seminar. Dette er blant annet svært børssensitiv informasjon. Vi må holde oss på det generelle plan. Men vi vet at det er utfordringer for bedriftene på dette feltet, for det har vi fått beskjed om at er et problem, sier Halvorsen.

- Ikke rasjonelt
Statsminister Jens Stoltenberg mener at et rentenivå på tre prosent, som faktisk er høyt i dagens sammenheng, viser at norsk økonomi er med mye bedre helse enn for eksempel den amerikanske der man opererer med en rente helt ned mot null prosent.

- Valutakursen til norske kroner mål mot dollar har den siste tiden gått motsatt vei av det den store rentedifferansen skulle tilsi. Sterkere krone er derfor ikke noe argument i denne sammenhengen. Det viser at de rasjonelle finansmarkedene ikke er så rasjonelle som de rasjonelt sett skulle vært, mener Stoltenberg.

- Der har du finanskrisa i et nøtteskall, skyter Kristin Halvorsen inn.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken