Gå til sidens hovedinnhold

Plantasjen får bot for salg av giftige redskaper

Hagesenteret har solgt redskaper med giftig og helseskadelig innhold myntet på barn.

(SIDE2:) Plantasjen har akseptert en bot på 400.000 kroner for å ha solgt redskaper med giftig og helseskadelig innhold myntet på barn, skriver NTB.

Fant gift
Det var i en stikkprøvekontroll i 2010 hos Plantasjen på Kjeller i Akershus at Klima- og forurensningsdirektoratet fant giftige produkter.

Tre av de åtte tilfeldig utvalgte produktene var ulovlige. To av dem var rettet mot barn, som er spesielt sårbare, sier senioringeniør Inger Marie Haaland i Klif til NRK.

Det ble oppdaget bly og ftalater på hagehansker til barn og i et lekesett med hageredskaper. Ftalater brukes som myknere i plast, syntetiske fibrer og ved farging av materialer.

Stoppet salget
Lekene var kjøpt inn fra Kina, og Plantasjen var raske med å stanse salget og fjerne dem fra butikkene. Selskapet vedtok nylig en bot på 400.000 kroner fra Romerike politidistrikt og inndragning av en halv million kroner i omsetning for å ha solgt produktene.

Ftalater er en stoffgruppe som består av mange forskjellige stoffer. Noen ftalater har reproduksjonsskadelige og miljøskadelige effekter. Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast, og finnes i mange produkter vi bruker daglig. Både mennesker og miljø kan derfor bli eksponert for ftalater. Noen ftalater er forbudt i leker og småbarnsprodukter, skriver Miljøstatus.

Ftalater har flere helse- og miljøskadelige effekter. De kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Dette medfører at stoffene skal merkes med farebetegnelsen giftig.

Kommentarer til denne saken