Gå til sidens hovedinnhold

Kjøpe ny TV til fotball-VM?

Her er det du må huske på.

[Teknofil.no]: Pave Johannes Paul II sa en gang at av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste.

Det er nok ikke alle som er like enige i uttalelsen, men allikevel er det en horde av fotballsupportere som ser frem til avspark i Sør-Afrika.

Med Frustrerte Fruer plassert på sidelinjen vil mange av oss okkupere TV-en i ukene VM pågår, og da er det viktig at riktig utstyr er på plass for å få best mulig opplevelse av kampens hete.

Her kommer noen tips til hva den nye flatskjermen bør ha, litt om de to forskjellige teknologiene som finnes på markedet, hvilke kanaler som gir deg kampen og ikke minst en oppfordring til å se kampene i HD så fremt du har mulighet til det.

Hertz er viktig
Fotballkamper er en type sending som stiller krav til hvor raskt flatskjermen klarer å bevege bildet. Der er mange små detaljer som skal gjengis skarpt, samtidig som bildet raskt beveges i alle retninger. Dette stiller store krav til TV-en din.

Responstid har lenge vært et hett tema for LCD-skjermer, og skal du kjøpe deg en fotballskjerm, være seg både plasma eller LCD, anbefaler vi å kjøpe en skjerm som har minimum 100 Hertz- teknologi. Denne teknologien hjelper bildet til å bevege seg mer problemfritt, og du slipper irritasjonen over å se en dobbel midtstrek hver gang ballen sparkes ut.

På dagens marked fies det både LCD-og plasmaskjermer 100- eller 200 Hz-teknologi. I korte trekk legger denne teknologien inn fiktive bilder som gir en jevnere flytt i bildet. Du kan lese mer om hva Hertz er i TV-skolen

Plasma eller LCD?
En evig diskusjon er hvorvidt du skal kjøpe en plasma-TV eller de nyere LCD-modellene. Hver teknologi har sine styrker og svakheter, og mange har sin egen preferanse for hva de sliker å se på .

Har du ønsker om en stor skjerm, kan ofte plasma gi deg dette til en billigere penge enn LCD. Teknologien har vært på markedet siden det sene 90-tallet, og gir deg veldig god kontrast og sortnivå.

Plasmaskjermene er ofte ikke fult så lyssterke som LCD, som gjør at de egner seg godt i mørke rom, men destro mer sårbare for solskinn og sterk belysning, som gjør at bildet blir blasst og vanskelig å se. Et annet problem plasma har sltt med er fastbrenning av logoer og menyer i bildet. Noe som fortsatt kan forekomme om et bilde blir stående for lenge. Plasmaskjermene er i dag å finne fra 37 tommer opp og oppover.

Les også: Vi tester syltynn plasma

LCD-skjermene fås nå også i større formater, men du må ofte legge på litt i prisen i forhold til plasma for å oppnå samme solide kontrast og sortnivå. Skjermene er som oftest lyssterke, og takler sterke lysforhold godt.

Er du ute etter det beste av LCD, bør du se nærmere på årets modeller med LED-bakgrunnsbelysning. Disse skjermene gir et kontrast- og sortnivå som matcher plasmaskjermene godt. LCD-skjermenes størrelser spenner seg fra rundt 15 tommer til over 50 tommer.

Les også: Stortest av TV-er med LED-skjerm

Fotball i HD!
Med den digitale utviklingen av TV-signaler i Norge, har stadig flere kanaler kommet med HD-kvalitet. Dette gjelder også sportskanaler, der flere ligaer vises i den nye høyoppløste kvaliteten. Med denne kvaliteten får du en helt annen detaljskarphet i bildet, og kan se spillernes fotballkunster vesentlig bedre.

Dette er HD-kanalene du kan få i Norge

Årets kamper i foball-VM vil bli sendt på TV 2 og Viasat. Disse kanalene kan du få inn via det digitale bakkenettet (kun TV 2), kabel, IP eller parabol. Her kan det lønne seg å søke litt rundt på nettet for å se hvem som gir deg det beste tilbudet dersom du har mulighet til å velge forskjellige løsninger.

En del kamper vil også bli produsert og sendt i 3D, men ingen av kanalene du får tak i her i Norge vil tilby slike sendinger.

PVR – perfekt for uventede pauser
Et annet tips er å skaffe seg en PVR-dekoder. Men en slik dekoder kan du spole frem og tilbake, og pause pause kampen dersom ringeklokke ringer eller naturen skulle kalle, for deretter å sette i gang kampen når trykket er lettet.

En annen funksjon med en PVR er muligheten til å gjøre opptak. Da kan du enten ta opp kampen som går samtidig med den du ser på, eller sikre husfreden ved å ta opp serien samboeren følger med på.

Les også: Derfor bør du få PVR-dekoder

Velg riktige kabler
Med ny flatskjerm på plass og dekoderen åpnet for de riktige kanalene gjenstår det bare å sjekke at du har riktige kabler. For at skjermen din skal gi deg best mulig oppløsning er den enkleste løsningen å bruke en HDMI-kabel.

Med denne kabelen får du overført både bilde og lyd direkte fra dekoderen til TV-en.

De aller fleste digitaldekodere har HDMI-utgang, noe som er must dersom du skal se kampen i HD-kvalitet.

Slik velger du rett kabel

Har du alt dette på plass, er du klar til fotballens nirvana rulles i gang i Sør-Afrika. Nyt kampen!

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken