(SIDE2): Ny statistikk fra Skandinavias største sammenslutning av kirurgiske klinikker og private sykehus, Teres, viser en kraftig økning i antall bukoperasjoner, altså mageplastikk.

Fra 2010 til 2012 økte antall operasjoner med hele 45 prosent, og enkelte klinikker kan melde om en tilnærmet dobling i samme periode. Teres Drammen hadde i den aktuelle perioden hele 91 prosent økning.

Økningen kan forklares av flere faktorer, men det handler også om at plastisk kirurgi er blitt mer stuerent.

- Jeg tror det med plastisk kirurgi blitt relativt stuerent. Det merker jeg mer og mer. Pasientene ser at det fint går an og tenker: «Hvorfor i all verden skal jeg ikke gjøre noe med det?». Folk bruker jo ti tusener av kroner på ny TV og sydenreiser - som er ting som varer over en kortvarig periode, mens her gjør man noe som virkelig endrer livskvaliteten kanskje for alltid, sier Eystein Hauge som er spesialist i plastikkirurgi og medisinsk direktør i Teres Medical Group til Side2.

«Hudpølsa» bli værende
Han forteller at det i stor grad er kvinner som får utført dette inngrepet, gjerne etter at de har vært gravide en gang eller tre.

- Verden er jo urettferdig sånn sett at noens hud trekker seg rett sammen igjen, mens den andre halvdelen sitter igjen med en hud som etter en graviditet trekkes ut og gir litt etter. Mange får også strekkmerker, noe som er et tegn på at huden har mistet elastisiteten sin. Når dette skjer så er det umulig å trene eller slanke bort den hudfolden som faller ned. Den kan da legge seg utenpå buksekanten og det kan bli vanskelig for dem å vise seg i bikini, sier Hauge.

Selv om man nødvendigvis ikke kan slanke eller trene bort hele hudfolden, eller fettansamlingene, så kan man i en viss grad påvirke størrelsen på den.

- Det være lett eller vanskelig, og du kan trene mye og spise lite, men om huden har bestemt seg for å gi etter etter, da kan du trene så mye du vil men den vil bli hengende der. Det du kan påvirke er tykkelsen på den «hudpølsa» som ligger der, men du kan ikke få den helt vekk, sier kirurgen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Det som skjer ved en klassisk bukplastikk består av tre steg.

- Først fettsuger vi det som måtte være av overflødig fett på magen. Så løsner vi på huden og drar den innover og nedover for å få igjen litt av innsvingningen, og tar så bort overskuddet. Det tredje man gjerne gjør er at man drar sammen magemusklene i midten. Det gjør man spesielt hos de som har vært gravide eller som har vært svært overvektige, da dette kan føre til at de to største musklene tøyes ut, som rundt en ball, og de glir litt i fra hverandre. Hos noen glir de tilbake igjen, men slik er det ikke for alle, og da blir værende igjen et sprik på midten, sier Hauge.

Dette er som sagt helt klart et inngrep som damer gjør, og det er stort sett de som har vært gravide som gjør det. Den andre gruppen som gjør det er de som har vært veldig overvektige og som har gått betraktelig ned i vekt. Når man er kraftig overvektig er det som å være gravid for huden.

En annen gruppe er de som har vært slankeopererte, og denne gruppen vokser mer og mer i Norge. Etter en slik operasjon raser man ned i vekt, og da får man overflødig hud.

- Felles for alle er at de vil ha tilbake det de en gang hadde, sier Hauge.

Plastisk kirurgi blir også mer og mer vanlig blant menn
Det menn gjerne gjør er fettsuging av bryst, mage og øvre øyelokk.

Fettsugning skiller seg fra en bukplastikk ved at det her kun er det første steget som utføres, altså at man suger ut fettet.

- En bukplastikk har jeg aldri gjort på menn. Men så skal jo en bukplastikk kun være nødvendig for de som har fått huden tøyd skikkelig mye, som gravide kvinner får, sier han.

- Huden er som regel litt elastisk og har du en fin hudkvalitet holder det å bare fettsuge, og huden vil trekke seg etter når du tar vekk fettet under. Men dette er vanskeligere for en som har vært gravid. Når magen henger i en fold, da kan man ikke bare fettsuge.

Dette med bukplastikk er veldig sesongbetont. Månedene februar, mars, og april er en høysesong for dette.

- Mange går inn i et nytt år og med et ønske om å gjøre noe og være klar for sommeren, og da tar det jo et par måneder før man gjør et slikt inngrep før man ser det endelig resultatet. Det tar tre til seks måneder før man ser det endelige. Men etter tre måneder har du en god idé for hvordan det vil bli seende ut, sier Hauge.