(SIDE2:) Stadig flere menn tyr til plastisk kirurgi, og på Sørlandet vil flest kvinner ha større bryster.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Det som overrasker, i den grad undersøkelsen gjør det, er at det er flere og flere menn innen plastisk- og kosmetiske behandlinger, sier Country manager Erik Grefberg, i Teres Medical Group til Side2.

Kjeden har klinikker og sykehus over hele landet, og ny statistikk viser at vi stadig oftere ønsker å fikse på utseende. I en undersøkelse fra 2010 kom det fram at plastisk kirurgi i Skandinavia, vil øke med mellom åtte til 10 prosent per år i de neste tre til fem årene.

Dette gjør vi
Det er ansiktsløft og øyelokkoperasjoner som øker mest, men brystforstørrelse, og brystløft er likevel fremdeles på topp.

Mens antall ansiktsløft for begge kjønn økte med i underkant av syv prosent fra 2010 til 2011, økte øyelokksoperasjoner med 28 prosent. Det er flest kvinner som utfører inngrep, men andelen menn stiger jevnt.

- Historisk sett så kommer jo menn etter på mange områder, tidligere for eksempel ville de ikke farge håret. De begynner likevel med litt glansvask, så ender de opp med å farge, og det ser vi igjen innen andre former for skjønnhetstiltak. Det kan til og med være behandling av negler, alt kommer snikende, og det er ingen grunn til at menn ikke skal ivareta sitt ytre, sier Grefberg, og legger til:

- Den type tjenester som tradisjonelt sett er for begge kjønn, som ansiktsløft og øyelokkoperasjoner, det går fram – og det er fordi vi rekrutterer også fra menn. Men det er fremdeles brystforstørrelser som er den største bolken innen plastisk kirurgi.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

De ulike regionene
Teres Medical Groups statistikk viser at det mellom 2010 og 2011 var en økning på 154 prosent i Bergen når det gjelder øyelokkoperasjon, og 111 prosent i Trondheim. Inngrepet hadde en økning på 65 prosent i Oslo, og 59 prosent i Stavanger på samme tidsperiode.

Når det gjelder ansiktsløft var det en størst økning i landet på 60 prosent i Kristiansand. Sørlandsbyen er også på topp innen økning av brystforstørrelse.

20 prosent flere enn året før fikk større pupper i 2011. Bergen følger like etter med en økning på 19 prosent.

Hvorfor byen i Vest-Agder har størst brystøkning er Grefberg usikker på, men han tror det handler om at deres klinikk der er blitt mer synlig de siste årene, slik at kvinner ikke må reise til andre storbyer for å gjøre inngrep.

Mindre silikonbryst
- Når det gjelder silikonimplantat blir de mindre og mindre i størrelse. For syv år siden var gjennomsnittet 320 milliliter, nå er de nede i 260 milliliter. Flere og flere kvinner foretar brystimplantat med silikon, men det er ikke lenger slik at det ønskes voldsomme glamourbryster. Jeg tror det har en sammenheng med at gjennomsnittsalderen for slikt inngrep øker, den er på nesten 30 år, og en sammenheng med at implantatsgjennomsnittsstørrelsen går nedover.

Generelt er likevel den sterkeste veksten brystløft uten proteser. Det vil si at brystene løftes, uten bruk av silikoninnlegg. Dette økte med 9 prosent fra 2010 til i fjor.