Gå til sidens hovedinnhold

Tre av fire vil endre utseendet

Og en av fire norske kvinner har vurdert plastisk kirurgi, viser undersøkelse.

(SIDE2): Tre av fire norske kvinner sier de kan tenke seg å endre på utseendet sitt, og hver fjerde kvinne sier de har vurdert plastisk kirurgi.

Samtidig har én av ti kvinner mellom 30–55 år allerede har fått utført medisinsk kosmetisk behandling eller plastisk operasjon. Det viser en representativ undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på oppdrag fra Akademikliniken.

Skal, skal ikke
Kvalitetsvurderinger er en vesentlig faktor for at norske kvinner lar være å få utført plastisk kirurgi eller medisinsk kosmetisk behandling. Halvparten av de spurte i undersøkelsen frykter feilbehandling, mens to av fem kvinner uttaler usikkerhet knyttet til resultatet av behandlingen.

- Mange kvinner er redde for komplikasjoner i forbindelse med plastisk kirurgi. Det er ikke unaturlig. Snarere ser jeg det som et sunnhetstegn at folk er opptatt av kvalitet og trygghet, sier spesialist i plastikkirurgi, Bjørn Tvedt ved Akademikliniken i en pressemelding.

Svenske Akademikliniken er en av verdens ledende private klinikker innenfor estetisk og rekonstruktiv plastisk kirurg. De åpnet sin første klinikk i Norge i mai. I Oslo har selskapet nå en komplett kirurgisk klinikk ved Ullevål Stadion.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Undersøkelsen viser også at norske menn og kvinner mener det er helt ok at andre søker hjelp for å endre utseende. På spørsmål om holdninger de har til kvinner som har foretatt kosmetiske eller plastisk kirurgiske behandlinger, svarer 32 prosent at det må være opp til kvinnene selv. 23 prosent mener det er ok, dersom kvinnene får det bedre med seg selv, mens 4 prosent mener at det signaliserer forfengelighet. En tilsvarende andel mener det er bra at kvinner kan få hjelp med utseende.

-Tallene viser tydelig at det er skjedd en holdningsendring og at mange vurderer kosmetiske eller kirurgiske behandlinger som en del av det å ta vare på seg selv, sier administrerende direktør Sissel Engen i Akademikliniken.

10 prosent mener derimot at kvinner som har foretatt behandlinger signaliserer forfengelighet, mens 7 prosent mener det er feil av kvinner å foreta denne typen behandlinger. 6 prosent synes synd på dem som har fått utført inngrep.

Norske kvinner
- Norske kvinner vil se naturlige ut, og de fleste som vurderer plastisk kirurgi vil ha en naturlig estetisk balanse. Norge er ikke som Russland eller Hollywood der målet er at det virkelig skal se ut som du man har endret på utseende, sier Tvedt.

Han har jobbet som kirurg ved Rikshospitalet i Oslo, og sitter nå med det faglige ansvaret på den nyåpnede Akademikliniken.

Blant kvinnene i aldersgruppen 30–55 år som overveier plastisk kirurgi, vurderer én av tre ansiktskirurgi. Tall fra Apotekforeningen og Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser en dobling i salg av Botox fra 2006 til 2010, fra 3000 til flere enn 6200 Botox-behandlinger i 2010.

- Norske kvinner vil kvitte seg med sinnarynken. Det er den aller hyppigst utførte behandlingen, sier Tvedt.

Flest sørlendinger forandrer utseendet
Ifølge undersøkelsen er det flest utseendejusteringer blant sørlendinger. Der har én av tre gjennomført et kosmetisk eller plastisk-kirurgisk inngrep. Mens det er færrest i Oslo og Akershus som har gjort endringer, der svarer én av fire at de har gjennomført samme type inngrep.

- Inkludert i disse resultatene er kosmetiske behandlinger som hårfjerning og laserbehandling, sier Tvedt.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken