Gå til sidens hovedinnhold

Stadig flere klager

Stadig flere nordmenn er misfornøyde med plastiske operasjoner.

(SIDE2): Norsk Pasientskadeerstatning har mottatt dobbelt så mange klager i 2010 som i 2009. Antallet klager steg fra 16 til 34 i 2010.

- Hovedårsaken til økningen er sannsynligvis at det er blitt mer kjent at også pasienter som har fått behandling i privat sektor nå kan søke om pasientskadeerstatning, opplyser Øydis Casteberg, kommunikasjonssjef i Norsk Pasientskadeerstatning til Side2.

Det var nemlig først fra 1.januar 2009 at pasienter som hadde fått utført plastiske operasjoner ved private klinikker kunne søke om erstatning gjennom pasientskadeordningen.

- 13 avslag
Av de klagene som har kommet inn, er det gitt medhold i kun én sak, får Side2 oppgitt. Dette dreide seg om et tilfelle der en rynkebehandling hadde ført til varig pigmenttap. Pasienten fikk medhold fordi operasjonen hadde ført til en varig skade. Noen erstatning er imidlertidig ikke blitt utbetalt enda.

Hele13 personer har fått avslag på klagen sin, mens de øvrige sakene, noen av disse av alvorlig art, fortsatt er under behandling.

- Gjennomsnittlig saksbehandlingtid hos oss er et drøyt år. De fleste av disse 50 sakene har kommet inn i løpet av 2010, derfor er de ikke ferdigbehandlet, forklarer Casteberg.

Flertallet av sakene dreier seg om innsetting eller bytting av brystimplantater, fettsuging, rynkebehandling og neseplastikk. De fleste pasientene krever erstatning fordi de ikke er fornøyd med det estetiske resultatet.

Vansiret etter operasjon
Tidligere denne uken skrev Side2 om Rachel fra Storbritannia som hadde fått kroppen vansiret etter en plastisk operasjon.

Den britiske kvinnen ville forstørre, samt løfte, brystene i håp om at dette skulle gi henne bedre selvfølelse. Slik gikk det derimot ikke.

Kort tid etter inngrepet skjønte hun at det var skjedd noe galt, men da var skaden allerede gjort.

Les hele saken:Det gikk veldig galt

- Heldigvis er det slik er lite som går galt innenfor plastisk kirurgi. Det er få klager. Nå kan også de som utfører plastiske operasjoner ved private klinikker søke om erstatning gjennom Norsk Pasientskadeerstatning, og dette gir oss en god oversikt over klager, sier spesialist i plastisk kirurgi, dr. Pål Schistad til Side2.

- Det er ingen dødsfall eller alvorlige invalidiseringer i Norge. Det har imidlertid skjedd at folk har fått skader, for eksempel tap av brystvorte, infeksjoner eller lammelse etter man har skadet en nerve, sier Schistad.

Doktor Schistad eier og driver Fornebuklinikken like utenfor Oslo, og han mener pasientene i større grad enn tidligere oppdaterer seg på prosedyrene de skal gjennom. De er derfor mer klar over risikoen de tar ved å få utført et kirurgisk inngrep av denne sorten.

- I gamle dager var konsultasjonen en enveiskommunikasjon fra lege til pasient. I dag er pasienten godt informert og har mange spørsmål. Jeg bruker omkring 40 minutter på hver konsultasjon. Pasienten er kravstor, men på en god måte. Det er nok derfor det er så få klager, sier Schistad.

Fyller brystene med eget fett
Det er nå nesten ingen grenser for hvilke deler av kroppen man kan fikse på. Det er allikevel brystforstørring som er et av de meste populære inngrepene.

- 61 prosent av alle operasjoner vi utfører på vår klinikk er brystforstørrelser. Fettsuging, brystreduksjon, ansiktsløft samt øyelokkløft er andre populære inngrep, sier Schistad.

Han fortsetter:

- Det har vært en høy økning i fettransplantasjon fra kroppen til puppene. Dette har vi utført i omkring ett år nå, og det med glimrende resultater, opplyser han.

Denne metoden er aktuell for dem som ønsker større bryster, men ikke ønsker å få innlagt proteser. Fett fra andre steder på kroppen transplanteres til brystene, og metoden skal visstnok være mer nøyaktig da fettet kan plasseres akkurat der det er behov for det.

- Trening og teknikk som gjelder
På Schistads klinikk utførte de bortimot 1400 plastiske operasjoner i 2010, noe som tilsvarer fem til seks operasjoner om dagen.

Schistad mener valg av kirurgi, og også klinikk, er viktig når man skal få utført et kirurgisk inngrep.

- Man bør skaffe seg god oversikt, og valg av sted er like viktig som valg av lege. Det er viktig at klinikken er veletablert, og har råd til både riktig personell og det tekniske utstyret som trengs. Man bør tenke på helheten, sier han.

- Det er ofte store operasjoner det er snakk om. At kirurgen har god erfaring, er noe av det viktigste i denne bransjen. Dette gjelder ikke bare mitt i mitt fag, men i all kirurgi. Det er trening og teknikk som gjelder, opplyser kirurgen.

- Lett å la seg friste
Ifølge Schistad ender 10 prosent av alle konsultasjoner på hans klinikk i avslag.

- For oss kirurger er det like viktig å vite hvem man skal si nei til og hvem man kan operere. Man må avgjøre om personen er i en høyrisikogruppe eller ikke, og man kan ikke la lommeboken styre for om man skal gjennomføre en operasjon eller ikke.

Han mener det kan være vanskeligere for klinikker med lite overskudd eller få pasienter å takke nei til den inntekten en operasjon kan innbringe, og at det derfor er mer rom for å si nei på klinikker som har god økonomi.

- Det bør jo være en selvfølge, men det er lett å la seg friste og man må være hard mot seg selv når man har valgt å drive privat klinikk. Pasientene greier ikke å selektere. De tror gjerne at alle kirurger er like flinke.

Det er mange årsaker til at en konsultasjon ender i avslag. Overvektige personer og storrøykere er eksempler på personer som er i risikogruppen når det gjelder operasjoner av kosmetisk art.

- For eksempel har man fått utført en brystreduksjon tidligere og er storrøyker, da vet vi at personen kan miste følelsen i brystvorten og vi tar ikke risikoen med å utføre en operasjon. Storrøykere som vil gjøre en ansiktsløftning er også i en høyrisikogruppe som ofte får avslag, forteller Schistad.

Hør med kjente
Han anbefaler å gå til en klinikk som har holdt på en stund, og oppfordrer til å forhøre seg med venner og kjente som har fått gjennomført lignende inngrep.

- Les på klinikkens nettsider. Oppsøk gjerne to til tre klinikker og dann deg et inntrykk av legen. Det er viktig at man har en god tone med kirurgen, og at man får nok informasjon. Før du gjør et inngrep bør du lese deg godt opp på det du skal få utført, og spør mange spørsmål, sier legen som har holdt på med plastisk kirurgi siden 1985.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken