Ingenting er hyggeligere enn å bli overraska - ikke minst av musikk. Den lille EP-en til bandet Gangar er så definitivt av det slaget. I løpet av tre låter på rundt 10 minutter til sammen, får jeg blåst ørene reine gjennom å bli eksponert for musikk jeg nesten aldri har hørt maken til.

Her snakker vi nemlig folkemusikk med impulser fra både jazz, rock og metall. De som husker tilbake til bandet Gåte kan nok få gjenoppfriska noe det som møtte oss den gangen, men Gangar er også noe helt for seg sjøl.

Felespilleren Mattias Thedens er frontfiguren. Han har vokst opp i folkemusikkmiljøet. Saksofonist Oskar Lindberget er så avgjort en jazzmann, mens gitarist og riffmester Richard Max er trommeslager opprinnelig og prog-metal mann på sin hals. Trommeslager Henrik Dullum har rock i ryggmargen og elbassist Jonas Thrana Jensen har pop- og rock bakgrunn. Til sammen utgjør de og skaper en gumbo med sjelden styrkegrad.

Med utgangspunkt i tre slåtter fra Rindal i Trøndelag og Åseral i Agder, tar Gangar oss med på en heftig ekskursjon som bør snakke til musikkelskere fra en rekke trosretninger.

Gangar består av unge folk som tar vare på tradisjonen på et inderlig vis, men som samtidig tar på seg å videreføre alt de liker og digger på en unik og fremtidsretta måte. Som sagt: tøft!