Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Noe for seg sjøl

Georg Reiss er kjent i en rekke sammenhenger både som klarinettist og saksofonist. Da han oppdaga det ungarske nasjonalinstrumentet tárogató var det likevel da han fant sin egen stemme.

Georg Reiss (64) har vært en sentral skikkelse i både tradjazzmiljøet og i diverse folkemusikk-konstellasjoner. Vi snakker både norsk folkemusikk og musikk med røtter spesielt i Balkan og dalstrøka rundt.

Det var også i den forbindelse med Reiss sitt engasjement og deltakelse i Gjertruds Sigøynerorkester på en studietur til Ungarn han kom over og blei fascinert av tárogatóen - en slags sopransaksofon i tre. Klangen i instrumentet kan minne om obo eller engelsk horn og Reiss viser oss her at det egner seg til mange slags uttrykk.

Tárogatóen har blitt populær også i Romania og hoffkomponist Gabriel Fliflet, med sterk fascinasjon for øst-europeisk musikk, har skrevet fire av låtene. Ellers er det mye krydder bestående av norsk folkemusikk, argentinske og brasilianske toneganger, salmer og klassisk musikk - og med jazzikalske overtoner som en slags gjennomgangsmelodi.

Reiss viser med inderlighet og instrumentets iboende melankolske tone, hvor ekte hans forhold er til både instrumentet og musikken han har valgt å tolke. Sammen med den fremragende organisten og pianisten Ulf Nilsen og en rekke medmusikanter, blant andre gitaristene Tom S. Lund og Torbjørn Økland og en strykekvartett der det passer, tar Georg Reiss oss med på ei hjertelig, varm og ytterst personlig reise. Vi takker for invitasjonen.

PS Det er alt for lang tid før Trump blir geleida ut av Det hvite hus. Måtte noen voksne passe på at det skjer så lite galt som mulig disse vel tre ukene.