Jacob Anderskov (46) har gitt ut 25 plater som leder eller co-leder siden han platedebutert for 20 år siden. Han har vært nominert til Nordisk Råds Musikkpris og mottatt en rekke utmerkelser og stor anerkjennelse på hjemmebane for sin kompromissløse musikk og musikkanskuelse. Til tross for det har han fått alt for lite oppmerksomhet på denne sida av danskebåten. Det er det på høy tid at det blir gjort noe med så snart som mulig.

Siden 2019 har Anderskov vært ansatt som professor ved Rytmisk Musikkonservatorium i København. Det betyr ikke at han har lagt den utøvende delen av sin profesjon til side - heller tvert i mot er det mye som tyder på. Med "Spirit of the Hive" tar han oss nemlig med til samtaler som er spennende, sjeldne og høyst personlige.

Med ei besetning som ikke har vederfaret folket tidligere, her på Tellus i alle fall, med seks klarinettister/fløytister, en cellist, to bassister og en trommeslager, tar komponisten og dirigenten Anderskov - han spiller altså ikke sjøl denne gangen - oss med til samtaler han ser/hører for seg at vi mennesker kanskje kan føre med svermer av fugler, bier, flaggermus og andre insekter.

Ofte møter vi mange av disse i flokker eller svermer og vi skal ikke se bort fra at de også lurer på hva vi merkelige skapningene på to bein holder på med! Anderskov har i alle fall med dette verket skapt forundring og spenning i en åpen, fri og notert, men samtidig improliknende utflukt med samtidsmusikkimpulser som ikke likner på noe jeg har hørt før.

Bare det er nok til å pirre nysgjerrigheten kraftig og Jacob Anderskv bekrefter med det hvilken spesiell og unik stemme han er og har - også som komponist.