Når trommeforbildene heter Art Blakey, Elvin Jones, Max Roach og Jon Christensen, så trenger man ikke være så god i matte for å legge sammen at Jacob Roved har noe ekte og inderlig å fare med. Med kvintetten sin, som har eksistert siden 2008, forteller han oss det på et melodisk og hardtswingende vis.

Danske jazzmusikere og dansk jazz har helt siden 50-tallet vært sterkt influert av amerikansk jazz. Mange av de største amerikanerne bosatte seg i København i en årrekke og spora etter de er fortsatt lett å få øre på.

Roved, som også har funnet sitt hjem på det svorske selskapet AMP, har skrevet musikk som hyller den vakre melodien. Røttene går tilbake til bebop/hardbop-skolen, men Roved har samtidig gitt det hele en 2022-touch - musikken er enkelt og greit tidløs.

Med seg har han de høykompetente landsmenn Jesper Bodilsen på bass, Thomas Fryland på trompet og flygelhorn og Rasmus Ehlers Nielsen på piano og den innflydde amerikaner John Ruocco på klarinett og tenorsaksofon. Til sammen utgjør de en usedvanlig empatisk kohort.

Det flyttes ikke en eneste musikalsk merkestein her, men det skapes mye usedvanlig vakker og melodisk musikk. Det holder ei godt stund det!