Det tar altså knapt et hundredel av et sekund fra musikken strømmer ut av høyttalerne til man kan slå fast at det er Arve Henriksen sin tone som møter en. Alle musikere er på leit etter dette unike - Arve Henriksen (53) har funnet det og fortsetter heldigvis også å utvikle det.

Henriksen er en fargelegger som ofte blir spurt om å bidra til en rekke prosjekter. Det gjør han gjerne hvis han synes han har noe å bidra med i den settingen han blir invitert med inn i. I stor grad er det likevel slik at Henriksen helst vil skape og møte sitt publikum i landskap han har unnfanga sjøl. Slik er det så avgjort denne gangen også, men altså med en helt spesiell bakgrunn.

For fem år siden var Henriksen på besøk i Halti kvenkultursenter på Storslett i Troms. Hans besteforeldre kom fra Storvik i Nordreisa kommune og Henriksen, en kunstner som alltid har vært på leit, kom der over diktsamlinga "Merimies muistelee", en sjømann minnes på norsk, i lydbokformat lest av forfatteren Alf Nilsen-Børsskog (1928-2014).

Henriksen skjønte ikke et ord av det kvenske språket besteforeldrene snakka, men forfatterens stemme og klangen av språket, fascinerte Henriksen til å begi seg ut på ei musikalsk fantasireise. Den får vi være med på her, sammen med Nilsen-Børsskogs flotte stemme og ei nydelig bok der diktene er gjengitt både på kvensk, norsk og engelsk.

Henriksen har jobba med dette prosjektet i flere år og det har blitt et praktverk. Vi møter sjefen på en rekke instrumenter i tillegg til trompeten. I tillegg har han invitert med seg en rekke gjester på noen av spora, blant andre bass-maestro Anders Jormin, fargeleggermester Eivind Aarset på gitar og fruen Anna Maria Friman på hardingfele.

Dette er musikk så vakker, så inderlig, så ekte og så personlig som vel tenkelig. Stemma til Arve Henriksen løfter fram Nilsen-Børsskogs lyrikk på best mulig vis. Ikke minst viktig er det at det kvenske språket og den kvenske kulturen gjennom dette praktverket får et nytt lys på seg.

Arve Henriksen skal ha all ære for dette initiativet og det som har blitt et minneverdig og totalt unikt prosjekt.