Det portugisiske plateselskapet Clean Feed Records er både en kvalitets- og en kvantitetsgarantist. De gir ut plater både til frokost, middag og kvelds og det aller meste jeg har rukket over er av svært høy kvalitet. En rekke norske konstellasjoner og musikere er også tatt inn i varmen. De kjenner vi jo her oppe ved Nordpolen godt til i utgangspunktet, men Clean Feed serverer oss også mye vi ellers neppe ville kommet over.

Pedro Melo Alves (30) hører hjemme i den kategorien. Han har vist seg å være en instrumentalist og komponist med noe helt eget på hjertet. Som komponist har det for meg aldri kommet tydeligere frem enn gjennom bestillingsverket til Guimarães Jazz i november 2020.

Vi får være med på urframføringa og med et ensemble bestående av 22 musikere med rytmeseksjon, treblåsere, messing, strykere, vokalister samt perkusjon og elektronikk leda av Pedro Carneiro, blir vi tatt med til et univers ingen av oss har fått anledning til å besøke tidligere.

Det er åpent og fritt samtidig som det er strukturert, melodisk og søkende. Det er storslått og ambisiøst og forteller oss om en spennende musiker/komponist både med ambisjoner og visjoner.

The Rite of Trio byr på noe helt annet. Sjøl beskriver trioen, som i tillegg til Melo Alves på trommer, elektronikk og hyl/latter(!) består av Filipe Louro på elektrisk og akustisk bass og akustisk gitar og André B. Silva på elektrisk og akustisk gitar, som en blanding av psykologisk thriller, straight konsert og skrik-yoga. Skjønner? Uansett - dette er for de nysgjerrige og frisinna og jeg synes det er spennende og definitivt annerledes.

Alt er unnfanga kollektivt og her er det henta hemningsløst fra avant-garde, impro, samtidsmusikk, rock, metall og punk - og sikkert mange andre herligheter også. Musikken er full av humor samtidig som den kan provosere - den er med andre ord totalt kompromissløs.

Pedro Melo Alves er en heftig innfallsvinkel til musikk fra en annen utkant av Europa. Han gir oss unik musikk vi har godt av.