Nå har det seg slik at Tor de Jazz etter hvert har begynt å få et solid nedslagsfelt også internasjonalt. Det betyr at postvesenet i relativt mange land er i aksjon både støtt og stadig og det betyr igjen at jeg får muligheten til å møte en rekke artister og mye musikk jeg neppe vil fått anledning til å stifte bekjentskap med ellers.

De portugisiske og italienske gitaristene Marcelo dos Reis og Andrea Massaria er nesten helt nye navn for meg og jeg blir alltid ekstra ekstra spent når slike møter står for døra. dos Reis har jeg til og med fått muligheten til å møte i intet mindre enn tre utgaver.

Soloutgivelsen "Glaciar", der han både spiller elektrisk og akustisk gitar, bidrar med effekter og litt stemme, er den mest melodiske og lettest "tilgjengelige" av disse fire utgivelsene. dos Reis forteller oss umiddelbart at han er og har ei unik stemme - ei stemme det er lett å bli fascinert av og som forteller oss at han er en musikant det skal bli veldig spennende å følge i tida som kommer. Noe er komponert, noe er fritt - alt er like friskt og personlig.

Andrea Massaria har latt seg inspirere av malerne Pollock, Rauschenberg og Rothko - noe alle titlene henspeiler på. Dette er Massarias første soloutgivelse og han har skapt en egen type teknikk med sin elektriske gitar og sine effektbokser der han forsøker å skape forbindelseslinjer mellom estetikken til de tre abstrakte ekspresjonistene og sitt eget musikalske uttrykk..

Han lykkes med å skape stemninger, også med verbal hjelp fra Francesco Forges om hva kunst er - for han, og "bilder" han er fullstendig aleine om - slik som sine tre inspiratorer. Han forteller oss at han er en av de mest originale gitaristene på den frie scena hvor som helst på kloden anno 2021. Spennende og totalt annerledes.

dos Reis møter vi også i to live-settinger med to forskjellige band. Det sier oss mye om hvor heftig den portugisiske frijazzscena er. Med bandet Fail Better! er det saksofonisten Albert Cirera, trommeslageren og fløytisten Marco Franco, bassisten José Miguel Pereira og trompeteren Luís Vicente som setter hverandre stevne. På "Turquoise Dream" møter vi cellisten Helena Espvall, pianisten Marta Warelis og fiolinisten Carlos "Zingaro" .

Innspillingene er gjort i 2017 og 2019 og forteller oss om to helt forskjellige, men samtidig totalt kompromissløse band som kaster seg ut på 70000 favners dyp, lytter intenst til hverandre og skaper lydunivers og musikk de er ganske så aleine om.

Marcelo dos Reis og Andrea Massaria er musikanter og lydskulptører som tør å gå sine egne veier og som lykkes med å skape noe høyst personlig.