Den belgiske pianisten og tangentisten, komponisten og bandlederen Jonas Cambien (36) har bodd, studert og virka i Norge siden 2008. Vi kan med andre ord kalle han litt norsk og det har vi all grunn til å være stolt av. Cambien er nemlig i mine ører en av de mest spennende pianistene både nord og sør for Brüssel nå til dags og dette tredje visittkortet fra denne usedvanlige og bassløse trioen forteller oss det med all ønskelig tydelighet.

Cambien har skrevet alle de elleve låtene og de medskyldige, André Roligheten på sopran- og tenorsaksofon og bassklarinett og Andreas Wildhagen på trommer - to usedvanlig personlige og uttrykksfulle musikanter, er definitivt med som medarrangører. Trioen ga ut sin første Clean Feed-skive i 2016 og det er tydelig at de kjenner hverandre godt etter hvert og at empatien er til stede i fullt monn.

Musikken er fri og åpen, men samtidig melodisk på sitt eget vis. Rytmisk har Cambien & Co noe helt spesielt på gang som gjør at jeg blir sittende helt ytterst på stolkanten for ikke å gå glipp av de spennende og unike detaljene. Måten trioen benytter de dynamiske virkemidlene de har til sin disposisjon, gjør også denne tilstandsrapporten til et av de mest spennende kollektivene vi har, til et av årets virkelige høydepunkt så langt.