Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5HelMaXx!

Et av årets store jazzhøydepunkt er sjøsettinga av JazZtipendiat-konserten under Moldejazz. Sommeren 2018 var det trioen The MaXx som var omkransa av sin versjon av Trondheim Jazz Orchestra. Det var urheftig og nå kan alle andre få "være med" på festen også.

Jazzlinja i Trondheim har tiltrukket seg mye rart - også en rekke usedvanlige talentfulle svensker. Det som er ekstra hyggelig er at mange av dem har blitt værende ved Nidelvens bredd og definitivt sørga for at at bredden og kvaliteten på musikken som har blitt unnfanga der oppe ved Olav Trygvasson-statua har nådd stadig nye høyder.

Trioen The MaXx er et glitrende eksempel på dette. Tangentist Oscar Grönberg, trommeslager Tomas Järmyr og tenorsaksofonist, gitarist og vokalist Petter Kraft, alle svenske gode som noen, fikk det ærefulle oppdraget i 2017 og brukte både tida og de tildelte ressursene svært godt fram til julidagen året etter.

Med et åttemanns/kvinners band, i tillegg til seg sjøl må vite, bestående av to tidligere studievenner fra Sverige, trombonisten Petter Hängsel, som også trakterer recorder, og gitaristen Anton Toorell, samt "trønderne" Mia Marlen Berg på vokal, Thomas Johansson på trompet, Mattis Kleppen på elbass, Anja Lauvdal på tangenter, Kjetil Møster på tenorsaksofon og Mette Rasmussen på altsaksofon og ikke minst Tor Breivik på lyd, så blei det skapt et lydunivers så hipt, tungt, funky, rocka, utfordrende og høyst personlig som vel tenkelig.

Jovisst er det jazzmusikk vi har med å gjøre, men hva er nå det da? I min verden anno 2021 er det en gumbo av hva det enn skulle være og det er akkurat slik de tre komponørene har gått frem får jeg en følelse av. Time etter time med jamming og øvelser i en bunkers i Trondheim har sakte, men sikkert skapt grunnlaget for det som blei sjøsatt i Molde og som på et strålende vis blir videreformidla med hjelp av Breiviks magiske lydkvaliteter. Dette er nesten som som å være tilstede på Plassen i Molde den heftige og varme julikvelden.

Dette er intet mindre enn tøft - drittøft faktisk!

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene