Kvartettene Rena Rama og Jan Garbarek/Bobo Stenson Quartet var en av de tidligste og viktigste innfallsvinklene mine til jazzens forunderlige verden. Pianouttrykket til Bo Gustav Stenson satte spor som har blitt sittende fast siden den gang og det at den nå 78 år unge Stenson fortsatt er i sin fulle skaperkraft er en gave jeg setter umåtelig stor pris på.

Keith Jarrett "stjal" jo bandet til Garbarek/Stenson på midten av 70-tallet, men Stenson har dukka opp i utaligge andre settinger siden, blant annet sammen med Charles Lloyd og ikke minst med egen trio.

Fra midten av 80-tallet har trioen vært Stensons hovedbeskjeftigelse. Først med Rune Carlsson på trommer, før vår egen mester Jon Christensen - som jo også var en del av Garbarek/Stenson Quartet - tok over og fra starten og frem til i dag Anders Jormin på bass. Fra 2004 og 2008-utgivelsen "Cantando" har Jon Fält hatt ansvaret fra trommekrakken. Det er ikke noen mild underdrivelse å hevde at det er en særdeles samspilt og empatisk kohort vi har med å gjøre.

Som leder er "Sphere" - som forresten er Thelonious Monks mellomnavn - Stensons niende ECM-utgivelse og den første siden "Contra la Indecisión" i 2018.

Med et originalt repertoar med komponister som danske Per Nørgård, svenske Sven-Erik Bäck - begge med et klassisk utgangspunkt, sør-koreanske Jung-Hee Woo, den finske nasjonalskatten Jean Sibelius og vår egen Alfred Jansons "Ky and Beautiful Madame Ky", tar de tre oss med på en reflekterende, ofte meditativ ekskursjon det er fantastisk behagelig å la seg synke ned i og bli en del av.

Her har vi med tre fremragende musikanter å gjøre som har og tar seg den tid de trenger og gir hverandre de rommene de "ber" om og som de fortjener. Og hvilke stemmer de tre har! Makeløst - intet mindre. Og for en klangverden!

Bobo Stenson har altså spilt ei viktig rolle i mitt liv. Du verden som han gjør det fortsatt. "Sphere" byr nemlig på vakker magi.