Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Iggy Pop goes jazz?

Dr Lonnie Smith er en av de mest groovy organistene i dagens jazzunivers. Det viser han oss til fulle på denne liveinnspillinga. Iggy Pop gjester i tillegg på to spor. Om det tilfører noe? Tja....

Helt siden verden blei oppmerksom på Dr Lonnie Smith (79) i George Bensons band på 60-tallet, så har Smith, som ikke er doktor i tradisjonell forstand, både i andres band og i stadig større grad som sjef sjøl, fortalt oss at han kanskje er den som i størst grad har ført arva videre etter en annen Smith, nemlig Jimmy.

Rhythm and blues, funk, soul, gospel og impulser fra bebop og tilliggende herligheter har alltid ligget i bånn for Smiths budskap og uttrykk. Slik er det fortsatt i denne herlige gumboen som egner seg ypperlig for livesettingen på The Jazz Standard i New York. Når han så har med seg sine faste våpendragere gjennom mange år, Johnathan Blake på trommer og Jonathan Kreisberg på gitar, så er det nok en groovegaranti av beste slag.

På noen av spora blir det også tilsatt ekstra krydder gjennom heftig blås med blant andre Robin Eubanks på trombone, John Ellis, som vi møtte seinest sammen med Bjørn Vidar Solli, på tenorsaksofon og ikke minst Sean Jones på trompet som fyrer av et kor på "Too Damn Hot" som det virkelig lukter svidd av. Dessuten får vi også hilse på den mer enn lovende vokalisten Alicia Olatuja på ett spor - henne vil jeg høre mye mer av.

På åpnings- og avslutningssporet, som er de to eneste som ikke er gjort live - med publikum i alle fall, dukker rockeikonet Iggy Pop opp på blant annet Donovans "Sunshine Superman". Jeg er usikker på bakgrunnen for dette "treffet" og jeg er enda mer usikker på hvor vellykka det er. Pop er på ingen måte noen stor sanger i tradisjonell forstand og ikke swinger det av han heller. Jeg velger å skrive det på kontoen for en morsom, men ikke alt for god idé.

Uansett så forteller den godt voksne Dr Lonnie Smith at det fortsatt swinger og groover noe vederstyggelig av han.