Siden 2011 har Friends & Neighbors gitt oss fem musikalske visittkort. De fem herrene, Oscar Grönberg på piano, Thomas Johansson på trompet, flygelhorn og perkusjon, André Roligheten på tenorsaksofon, fløyte, bassklarinett og bass-saksofon, Jon Rune Strøm på bass og Tollef Østvang på trommer og perkusjon, har alle hatt ei enorm utvikling siden de gikk på jazzlinja i Trondheim. Individuelt har vi fått en rekke bekreftelser på det via utallige konstellasjoner, men i denne sammenhengen er det spesielt hyggelig å følge tråden gjennom bandets fem strålende skiver.

For det første er det jo intet mindre enn en begivenhet at et band har holdt sammen i over ti år uten en eneste utskiftning. Det sier det meste om empatien i denne kohorten og at de har vært i stand til å tro på hverandre og på ideene som har vokst frem.

I bunn og grunn sitter jeg med en godfølelse som forteller om en gjeng med framifrå solister og et utmerka kollektiv som har fulgt den samme filosofien helt fra start. Melodisk frijazz med røtter i det amerikanske 60-tallet og med blant andre Ornette Coleman, Pharoah Sanders og Archie Shepp som ledestjerner har vært, er og kommer til å bli værende ei viktig rettesnor for bandets DNA og dets komposisjoner.

Denne gangen har alle bortsett fra Johansson skrevet materialet og det er ei herlig blanding av nedpå og eksplosivt stoff, individuelle og kollektive improvisasjoner og lytteegenskaper i ultraklassen.

Friends & Neighbors forteller oss at anno 2021 så hører de hjemme i det aller ypperste sjiktet som kollektiv i denne tradisjonen. Nå bandet så er befolka med solister av samme kaliber, så har dette blitt en kandidat til årets skive i mi bok.