Det danske trompet- og flygelhornikonet Palle Mikkelborg nærmer seg 80 med stormskritt. I rundt 60 av disse årene har han satt preg på moderne, melodisk jazzmusikk med sin unike tone og sitt totalt personlige uttrykk. Jovisst har han vært og er en disippel av Miles Davis - jeg hadde gleden av å oppleve de sammen under premieren på Mikkelborgs Davis´ hyllest "Aura" i 1985 - men som Miles så har også Mikkelborg gått sine egne veier.

Her hjemme har Mikkelborg samarbeida både med Jan Garbarek, Karin Krog og Terje Rypdal og, som for de tre nevnte, så tar det altså kun et millisekund å slå fast at det er Palle Mikkelborg vi har gleden av å oppleve.

Slik er det også i forbindelse med denne konserten som blei spilt i Næstved på Sjælland i slutten av oktober 2016. Hvorfor den har blitt liggende til marinering så lenge vites ikke, men noen musikalsk årsak til det finnes i alle fall ikke.

På sett og vis er dette en slags jamband-liknende session. Den spennende og svært erfarne svenske gitaristen Bjarne Roupé (68), som har bodd i Danmark siden slutten av 70-tallet, og som vi kjenner blant annet fra ECM-innspillinger med Michael Mantler, skulle spille i Næstved med sin trio og siden Mikkelborg, som han hadde jobba mye med tidligere, også var på plass, så var veien kort til en felleskonsert.

Med et repertoar bestående av klassikerne "Witchi-tai-to", "Naima" og "Nature Boy", ei svensk folkevise og tittellåta, som er en felles improvisasjon, blir det ført inderlige samtaler som alltid når Mikkelborg er til stede. Spesielt interessant er det å møte to nye, unge stemmer i perkusjonisten Benjamin Barfod, med et helt spesielt oppsett og sound, og bassisten Anton Langebæk med en stor og varm tone.

De fire snakker godt sammen - det er en inspirert seanse vi blir vitne til. Sjølsagt bærer den preg av at det er det første - tror jeg - møtet for de fires vedkommende, men som sagt når Palle Mikkelborg er på plass så skjer det ofte magiske ting.

PS Det er nå kun 16 dager til Trump blir eskortert ut av Det hvite hus. Måtte alle gode makter passe godt på disse dagene.