Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Noe for seg sjøl

Et finsk/dansk samarbeid på et norsk selskap utforsker landskap de færreste har besøkt tidligere.

Jeg har aldri verken hørt eller hørt om vokalisten Johanna Sulkunen eller bassisten Tapani Toivanen, som begge er komponister også, tidligere. Det finske paret har vært bosatt i København i en årrekke og samarbeider her med sin landsmann Olavi Louhivuori på trommer og den danske tangentisten og elektronikeren Simon Toldam. De to sistnevnte er langt framskredne skikkelser i den moderne nordiske jazzen og vekte dermed nysgjerrigheten min ytterligere.

Nok en gang skal det norske selskapet AMP, under ledelse av svenske Anders Thorén, ha all mulig ære for å løfte frem musikk som vi høyst sannsynlig ikke ville blitt eksponert for ellers. Det betyr i dette tilfellet at vi får stifte bekjentskap med alt fra frie og løse passasjer til melodiske og nesten popaktige låter til ambiente landskap.

Det ville ikke overraske meg veldig om det skulle vise seg at Sulkunen har hørt en hel del på Sidsel Endresen og latt seg inspirere av henne i flere epoker av Endresens mangslungne karriere. Sulkunen og Toivanen har jobba sammen i 14 år og garantert gått gjennom mange faser i sin musikalske og personlige utvikling.. Mye av dette får vi være med på her og det er en spennende ekskursjon.

Dette er lekent, det er originalt og det er musikk som ikke kjenner grenser, men som utfordrer de som måtte dukke opp. Om det er med eller uten ord - på engelsk når det er med - så viser Sulkunen seg som en vokalist med retning. Louhivuori og Toldam er perfekte lekekamerater og utfordrere både seg sjøl, de to sjefene og oss på et heftig vis.

Ikke alle ideene er like bærekraftige, men det er veldig mye spennende og jeg gleder meg allerede til nye møter med Aika.