Samo Salamon (43) har heldigvis oppdaga Tor de Jazz og for ei stund siden fikk jeg hans originale soloinnspilling med alle Eric Dolphys komposisjoner i posten - tøft og definitivt annerledes. Salamon viste seg å være en svært aktiv og interessant person med mange jern i ilden.

Ett av jerna viste seg å være en kontakt han hadde oppretta med to av sine favorittmusikanter, vår egen bassmaestro Arild Andersen (76) og den smått legendariske trommeslageren Ra Kalam Bob Moses (74), som de mest ihuga husker fra Gary Burtons band på 70-tallet og ikke minst fra "Bright Size Life" på ECM med Pat Metheny og salige Jaco Pastorius. Siden den gang har det vært ganske stille fra Moses på vår siden av dammen, men her viser han oss at han fortsatt har det - i fullt monn.

De tre, som skal ut på lang turné i høst, har imidlertid aldri truffet hverandre eller spilt sammen - i sanntid. Innspillinga er gjort på følgende måte i løpet av pandemiperioden: Moses spilte inn ni trommesoloer og sendte dem over fjorden til Salamon. Han sendte dem så videre til Andersen og lurte på om han kunne legge på noe bass på det han hørte. Den lekende sjela Andersen svarte sjølsagt ja og fant blant annet ut at han kunne legge på sin egen "Little Song" og Albert Aylers "Ghosts" på det Moses serverte.

Tromme- og bassfundamentet blei så sendt tilbake til Salamon i Slovenia og enten med sin elektriske gitar eller sin akustiske 12-strenger, fullførte han puslespillet. Komplisert og usammenhengende? Langt i fra!

Det høres absolutt ut som om de tre har vært sammen og spilt inn musikken i samme rom og at de har lyttet intenst til hverandre underveis, Det har de også gjort, men på et helt spesielt vis.

Dette er varm, melodisk og utforskende musikk skapt av tre musikere på svært høyt nivå. Herlig, tøft og høyst personlig!