Elina Duni (39) er opprinnelig albansk, men forlot hjemlandet som 10-åring for å studere musikk i Sveits. Der har hun seinere blitt værende og definitivt utvikla seg til å bli en særdeles spennende vokalist med røtter i mange retninger.

På ECM-utgivelsen "Partir", som kom for to år siden, synger hun for sikkerhets skyld på ni språk. Nå har hun tona det kraftig ned og synger "kun" på albansk, engelsk, fransk og italiensk her. Det sier også en hel del om hvor hun hører hjemme både kulturelt og musikalsk.

Duni har avgjort ikke gitt avkall på sine albanske røtter. De er til stede her sammen med impulser fra Middelhavsområdet ellers også. Når så standardlåter som "I´m a Fool to Want You", blant annet gjort berømt av Sinatra og den amerikanske tradlåta "The Wayfaring Stranger" - gjort kjent her hjemme gjennom Kristin Asbjørnsens nydelige versjon, samt Charles Aznavours "Hier Encore" og masse flott originalmateriale av Duni og Luft er satt sammen til en velsmakende musikalsk gumbo, så skjønner man fort at "Lost Ships" har blitt ei sammensatt reise som viser fram mange aspekter av Elina Duni.

Temaer som migrasjon og bekymringa for kloden er viktige elementer i tilnærminga til Duni og det er åpenbart gjennom inderligheten hennes at dette er gjort med ekthet og empati.

Siden 2017 har Duni jobba mye sammen med den engelske gitaristen Rob Luft. Den svært så talentfulle 27-åringen fra London kjenner vi etter hvert her hjemme gjennom samarbeidet hans med Ellen Andrea Wang. Det er åpenbart at vi har med en av de aller mest spennende gitaristene å gjøre uansett hvor i leter på Tellus. Så smakfull, så lyttende og med en så personlig tone.

I tillegg har de to fått med seg engelske Fred Thomas på piano og trommer og sveitsiske Matthieu Michel på flygelhorn - til sammen har det blitt en vakker, variert og usedvanlig smakfull tilstandsrapport med ei nydelig stemme og ditto gitarspill som de mest sentrale elementene.

PS Måtte gode krefter gå sammen for å få fjerna Trump så fort som mulig fra Det hvite hus så raskt som mulig.