Etter at Tomasz Stanko oppdaga vennegjengen Marcin Wasilewski (piano), Slawomir Kurkiewicz (bass) og Michal Miskiewicz (trommer), som hadde spilt sammen siden de var tenåringer, har heldigvis et stort publikum verden rundt også fått ørene opp for det unike budskapet de gjerne vil dele med oss.

Sju plater har det blitt på ECM siden begynnelsen av 2000-tallet - før det hadde de gjort flere innspillinger på mindre polske selskap under navnet Simple Acoustic Trio. Mye av ECM-diskosgrafien er på trio, men de har også samarbeida mye med Stanko, Joe Lovano, Manu Katché og vår egen Jacob Young.

Her møter vi trioen der jeg mistenker den for å trives aller best. I et repertoar bestående av en tredelt, usedvanlig vakker kollektiv improvisasjon, som ved en anledning glir over i en tolkning av en av Bachs Goldberg-variasjoner, en vakker Wasilewski-ballade, Carla Bley-klassikeren "Vashkar" og den ikoniske Doors-låta "Riders on the Storm", inviterer de oss med på en melodisk og emosjonell utflukt som bekrefter at Marcin Wasilewski Trio er noe av det mest uttrykksfulle og inderlige som finnes i denne sjangeren uansett hvor man leter på kloden nå.

Det er sjølsagt umulig å fortelle hva et musikalsk og personlig vennskap som har eksistert i mange tiår har å si for musikken. Det er en følelse man bare kan kjenne igjen på et spesielt vis. Den følelsen kjenner jeg igjen noe så voldsomt i selskap med Marcin Wasilewski Trio. Du verden så inderlig og ekte denne musikken låter.