Befolka av trommeslager Maria Dahlin, gitarist Johan Ekeberg og bassist Boel Mogensen, alle mellom 28 og 30 år unge, fra det svært så oppegående jazzmiljøet rundt Högskolan för scen och musik i Göteborg, kommer Toppklass inn som et friskt nytt pust som varmer godt akkurat når høsten har bestemt seg for å ønske seg sjøl velkommen.

Igjen er det Anders Thorén og hans norske selskap AMP Music & Records som plukka opp nok en ny konstellasjon som ellers hadde hatt stor sjans for å gå oss, her på denne sida av Kjølen i alle fall, hus forbi. Arbeidet Thorén & Co legger ned er ikke mindre enn viktig - en ekte kulturentrepenørjobb er det som blir utført.

Denne trioen gir oss et innblikk i et eget lite univers basert på låter de sjøl har unnfanga; Ekeberg fire av dem, de to andre to hver.

Jovisst er det et jazzikalsk univers vi blir invitert inn i, men at for eksempel Ekeberg har latt seg inspirere av blant andre Bill Frisell og John Scofields evner til å ta opp i seg en rekke andre kilder også, er det ikke vanskelig å få øre på..

Med sin klare og reine gitartone er Ekeberg den naturlige hovedstemma, men det ypperlige samarbeidet og bidragene fra Dahlin og Mogensen er også veldig viktige for det kollektivet uttrykket som særpreger Toppklass.

Sjøl om det heldigvis begynner å bli mer og mer vanlig, så synes jeg fortsatt det er veldig hyggelig at jenter bekler både bass- og trommerolla og det gjør Dahlin og Mogensen på et strålende vis.

Toppklass fører oss inn i en melodisk, vakker og empatisk verden der det er godt å oppholde seg.