Tord Gustavsen (51), en av Hurdalens aller fremste pianister gjennom alle tider, har befunnet seg i favorittsjiktet mitt siden jeg hørte han for første gang på slutten av 90-tallet i den utsøkte duoen Aire & Angels med vokalisten Siri Gjære. Av opptil flere årsaker har han blitt værende helt der oppe i min bevissthet siden den gang, men hans fantastiske triounivers har vært kanskje den viktigste grunnen.

Allerede i 2003 fortalte han verden med debuten "Changing Places" at han sammen med bassisten Harald Johnsen, som dessverre forlot tida allerede i 2011, og trommespilleren Jarle Vespestad at han hadde noe helt unikt og lyrisk å bringe til torgs. Noe mer inderlig, nedpå, lyttende og samtidig intenst hadde jeg sjelden opplevd og slik har denne trioen og Gustavsen fortsatt å utvikle sitt univers siden den gang.

Vespestad, som behersker alt fra urheftige settinger som Supersilent og Farmers Market til disse usedvanlige følsomme ekskursjonene, er fortsatt den høyrehånda som passer Gustavsen og hans budskap på aller beste måte. For en lytter, for en bidragsyter, for en medkomponist, for en musikant!

Siden Johnsen la ned bassen for godt, har det vært en rekke bassister innom rekkene, blant andre Mats Eilertsen og Sigurd Hole. Alle har gjort flotte innsatser og når nå Steinar Raknes debuterer både i trioen og på ECM, så tilfører han sjølsagt noe høyst personlig med sin store og varme tone og sin diskret effektbruk. Han passer strålende inn og gir trioen nok en dimensjon.

Med en rekke nye Gustavsen-komposisjoner samt en liten visitt innom ikoniske "Visa från Rättvik", Geirr Tveitts "Fløytelåt" og salme- og samtidskomponisten Egil Hovlands "Vær sterk, min sjel", blir vi nok en gang ført inn i dette universet som har gitt oss så mye gjennom godt og vel 20 år.

I forbindelse med plateslippet skal trioen ut på turné på begge sider av Atlanterhavet og gjøre rundt 40 jobber. Det sier noe om hvilken standing Tord Gustavsen og hans trio nyter. Det er så veldig fortjent.