Det er noe jeg gjentar med glede og jeg gjør det ofte: tilfanget av unge, spennende norske jazzmusikere er veldig bra både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Et av de ferskeste eksemplene på det er bandet Laupsa Lokomotiv leda av bassisten og komponisten Vetle Aakre Laupsa (25) fra Fredrikstad.

Aakre Laupsa er, som mange av sine jevngamle, en velutdanna musikant. Vår mann har sine studentår bak seg fra jazzutdanninga ved universitetet i Stavanger og fra Musikkhøgskolen i Oslo. Derfra har han åpenbart fått med seg masse teoretisk ballast og solide porsjoner med inspirasjon. Dessuten er jeg ganske sikker på at han har truffet mange, eller alle, sine medsammensvorne til å bemanne dette musikalske lokomotivet i løpet av sine studier.

Når Aakre Laupsa kan fortelle oss at han henter inspirasjon fra så forskjellige kilder som Fela Kuti, Arvo Pärt, Zanussi 5, Brian Blade sitt Fellowship-band, Eyolf Dales Wolf Valley, Charles Mingus og Hanna Paulsberg, så er det lett å begripe at det er en usedvanlig sammensatt musikalsk gumbo vi får smake på.

Med ei besetning bestående av sjelsfrendene Olav Abildgaard på trommer, Joscha Ernst på tenorsaksofon, Sigurd Drågen på trombone, Kristian Enkerud Lien på både akustisk- og strømgitar og Øyvind Mathisen på trompet - de fleste helt nye bekjentskaper for meg - så minner Aakre Laupsa meg om salige Art Blakey sin tilnærming: samle sultne, unge, lovende og lærevillige musikanter rundt spennende musikalske fundament.

I dette landskapet der det ganske så frie møter det usedvanlig melodiske og svært groovete, med heftig blås både kollektivt og i mindre konstellasjoner, men med inderlige samtaler som mer enn antyder mye interessant i åra som kommer fra både Lokomotivet og de seks konduktørene, fyrbøterne og lokfører Vetle Aakre Laupsa, er "Reach" et veldig bra tilskudd fra den oppvoksende norske jazzslekta.