Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6We shall overcome!

Bill Frisell har avslutta mange av konsertene sine de siste åra med "We Shall Overcome". Årsaken er åpenbar og nå kan både Frisell og mange andre forhåpentligvis se lyset.

Jeg har hatt den store gleden av å følge mennesket og musikeren Bill Frisell (69) tett siden en sommerdag i Molde i 1981. Da møttes drømmebandet til Arild Andersen, som eller bestod av Alphonse Mouzon og John Taylor, og som førte til både en stor konsert og ECM-plata "A Molde Concert" året etter. For veldig mange, meg sjøl inkludert, etablerte Bill Frisell seg der og da som en av de mest spennende gitarstemmene i moderne musikk. Det inntrykket har han bekrefta og forsterka gang på gang fram til nå og her gjør han det igjen.

Sammen med bassist Thomas Morgan og trommeslager Rudy Royston, en trio som har eksistert i åresvis og spilt hundrevis av jobber sammen, har Frisell skapt mye magi. 2019 var et spesielt innholdsrikt for trioen og heftig turnering blei avslutta med to uker på legendariske Village Vanguard i New York.

Deretter følte de seg klar for å gå i studio for å manifestere hvor de var ved overgangen til 2020 - et år som skulle ta trioen ut på nye ekskursjoner. Slik skulle det altså ikke bli, men du verden for en opplevelse det er å få bli med til denne stasjonen.

Med Frisells umiskjennelige country-inspirerte tone og uttrykk og en så samspilt og empatisk trio som vel tenkelig, så blir vi servert et repertoar bestående av alt fra Boubacar Traores "Baba Drame" via Billy Strayhorns "A Flower Is a Lovesome Thing" til countrylåta "Wagon Wheels" - for en bassintro forresten - og Bacharach og David- klassikeren "What the World Needs Now Is Love", samt en rekke Frisell-låter, for så å avslutte med "We Shall Overcome". Dette blir dermed det varmeste, vakreste og mest personlige Frisell noen gang har gjort.

Den siste Frisell-låta før det hele er over, heter "Where Do We Go?" Når han først "stiller" det retoriske spørsmålet for så å avslutte med "We Shall Overcome" så skal det ikke så mye fantasi til for å skjønne hvor Frisell er i sin tankeverden.

Måtte de neste dagene, ukene og månedene sørge for at we shall overcome både på den ene og den andre måten. Bill Frisell, Thomas Morgan og Rudy Royston gjør i alle fall en strålende innsats for at det skal skje.

PS Måtte dagen for Trumps avsettelse komme stadig nærmere.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter