Jeg iler til og innrømmer at jeg føler meg som Bambi på isen når denne typen musikk skal omtales, men når jeg bekjenner med til Duke Ellingtons trosretning som inneholdt følgende postulat: det finnes bare to typer musikk - god og dårlig, så tar jeg sjansen likevel. Her snakker vi nemlig om typen god musikk. Veldig god musikk faktisk!

En annen årsak til at jeg kaster meg over denne innspillinga er at den er utgitt på kvalitetsselskapet 2L og med lydmaestro og Grammy-vinner Morten Lindberg ved spakene. Bedre garantist for god lyd - og god musikk - er det vanskelig å finne.

Etter først å ha takka nei til forespørselen, lot heldigvis Thoresen seg overtale av folket i nord. Etter flere turer til Svalbard med eksperthjelp fra Norsk Polarinstitutt, var inntrykkene voldsomme og inspirasjonen veldig på plass og den lar seg voldsomt høre i løpet av dette verket som varer i godt og vel en time og som består av seks satser.

Thoresen har makta å gjenspeile naturen, skjønnheten og dramatikken på et vis som nesten gjør at vi føler vi er i Arktis. Det er vakkert, sterkt og tidløst og jeg vil ikke bli overraska om dette verket vil få et laaangt liv også utenfor våre nordlige landsdeler.

Arktisk Filharmoni er noe så voldsomt på hjemmebane under ledelse av sjefdirigent Christian Kluxen og sjølsagt er opptaket, gjort av maestro Lindberg i Stormen Konserthus i Bodø, på det nivået vi alltid forventer derfra - på øverste hylle.