Ragnar Bjerkreim (62) har vært en viktig komponist og bakspiller i en rekke store film- og tv-produksjoner de seineste tiåra. Musikken til "Kamilla og tyven" er nok den som har fått størst oppmerksomhet. Bjerkreim har alltid vist at han aldri velger minste motstands vei - han gir seg sjøl store utfordringer og gir seg ikke før han har nådd de målene han har satt seg.

Noe forteller meg at rogalendingen med base i Oslo, men med solide og uslitelige røtter til der han er født og oppvokst, likevel aldri har gitt seg i kast med ei heftigere utfordring enn akkurat denne musikalen.

Ideen blei unnfanga allerede i 2001. Bjerkreim har som sagt et nært forhold til det som har skjedd og det som skjer utenfor fjøresteinene der han kommer fra. Det betyr livsgrunnlaget gjennom generasjoner for veldig mange der vest og samtidig kan det også være et svært ugjestmildt område som har krevd mange liv - om det er fiske, olje eller krig det handler om.

Bjerkreim har skapt et univers med dette og mer til som bakteppe. Tekstene har han og Ingvar Hovland samarbeida om og musikken har han eneansvaret for. Det er for så vidt en sannhet med flere modifikasjoner: han har fått med seg en rekke av kongerikets aller beste musikanter til å dandere utgangspunktene hans.

Handlinga er lagt til Underwater Bar - på bunnen av Nordsjøen. Man sier liksom ikke nei når Bjerkreim ringer og det betyr at blant andre Kari Bremnes, Bjørn Eidsvåg, Odd Einar Nordheim, Pål Rake, Tom Roger Aadland, Helene Bøksle og Anders Baasmo låner sine høyst personlige stemmer til en eller flere sanger. De er det forresten 31 av og dobbelt cden varer i en time og vel 40 minutter.

Når så toppmusikere som Rune Arnesen på trommer, Gjermund Silset på bass og Eivind Aarset på gitar er mer enn hjertelig tilstede ved flere anledninger, så forteller det det meste om hvor lista ligger også på det området.

Universet er stort og tematikken har med seg alt fra det onde og gode via krig, fattigdom og rettferdighet - eller mangel på sådan. Men alt er langt fra mørkt: varme, håp og kjærlighet er også viktige ingredienser. Musikken henter fra både pop, rock, jazz og sikkert mange andre kilder også. Dette er stort og altomfattende.

Målet er at dette en gang skal være mulig å få satt opp som musikal på ei stor scene eller i en konsertversjon. Ragnar Bjerkreim har det med å få til det han setter seg som mål og det vil helt sikkert bli en stor opplevelse. I mellomtida anbefales dobbelt cden med et flott teksthefte - bildene kan vi gjerne lage sjøl i godstolen.